Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Спростування інформації, наведеної у матеріалі «УП»

Офіс Генерального прокурора спростовує інформацію, оприлюднену в матеріалі Української правди “Торік генпрокурор Костін пробув у закордонних відрядженнях більше 100 днів – УП”, як таку, що не відповідає дійсності.

В згаданій статті, у якій автори посилаються на пост народного депутата Олексія Гончаренка та анонімні джерела інформації, також зазначається, що зі 103 днів “половину відряджень він був у США”. 

Повідомляємо, що у 2023 році Генеральний прокурор здійснив 13 закордонних відряджень, з яких три — до США, у тому числі, одне — в якості члена офіційної делегації від України на Генасамблеї ООН. 

У 2023 році відрядження Генерального прокурора загалом тривали 79 днів, включно з дорогою. 51 день безпосередньо в країнах перебування за вирахуванням дороги. Під час трьох поїздок до США (у січні-лютому, квітні та вересні 2023 року) він перебував у цій країні загалом 22 повних дні та взяв участь у 91 зустрічі та заході.

Загалом в ході 13 поїздок було проведено 224 зустрічі та заходи за участі Генерального прокурора.

Їх основні результати:

Під час перебування у США з 28 січня по 3 лютого 2023 року Андрій Костін зустрівся з Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом. Під час цієї зустрічі американська сторона оголосила про рішення виділити 5,4 млн доларів США, конфіскованих в російського олігарха, на підтримку України. Загалом за 6 днів цієї поїздки проведено 37 зустрічей та заходів. Серед них: 9 зустрічей з сенаторами та конгресменами, 6 — з представниками Державного департаменту США, 4 — з Міністерством юстиції США (одна з яких з Генеральним прокурором Гарландом), 6 зустрічей з медіа щодо воєнних злочинів рф та спільна пресконференція з Генеральним прокурором Гарландом.  

Під час участі в Мюнхенській безпековій конференції 17-18 лютого 2023 року проведено 11 зустрічей. Серед них 2 — з керівниками технологічних компаній Palantir та Microsoft. За результатами цих зустрічей згадані компанії надали свої програмні рішення в безоплатне користування Офісу Генерального прокурора для збору та аналізу доказів російських воєнних злочинів. Також на полях конференції Генеральний прокурор провів зустрічі з прокурором МКС Карімом Ханом, Єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом, членами парламентів Великої Британії та США.

Під час поїздки 19-23 березня 2023 року до Лондона, Брюсселю та Гааги Генеральний прокурор підписав з Секретарем Міжнародного кримінального суду Пітером Льюїсом угоду про відкриття офісу МКС в Києві. (Офіс було відкрито 14 вересня 2023 року). Андрій Костін також взяв участь у конференції Міністрів юстиції держав світу, присвяченій підтримці розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів рф в Україні. Провів зустрічі з прокурором МКС Карімом Ханом, міністрами юстиції 9 країн, з Генеральною прокуроркою Англії та Вельсу Вікторією Прентіс, Президенткою Європарламенту Робертою Мецолою та представниками Єврокомісії. Загалом під час відрядження було проведено 30 зустрічей/заходів.

Під час відрядження, яке відбулося з 14 по 24 квітня 2023 року, до Вільнюса (1 день), Вашингтона (7 днів), Нью-Йорку (1 день), Люксембурга та Брюсселю (2 міста в 1 день) Генпрокурор підписав угоду про розширення повноважень Спільної слідчої групи щодо розслідування міжнародних злочинів рф (JIT), яка діє на базі Євроюсту. Повноваження групи поширилися на розслідування і злочину геноциду. Ця група об’єднує зусилля країн для притягнення росії до відповідальності за злочини, вчинені в Україні і включає 6 країн ЄС, Україну та Офіс прокурора МКС. Партнерами Групи є США.

Під час перебування у США Генеральний прокурор взяв участь у слуханнях Комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу США. Слухання тривали більше 4-х годин, під час яких Генеральний прокурор надав свідчення про воєнні злочини рф, вчинені в Україні, та відповів на всі запитання членів комітету. У слуханнях також взяли безпосередню участь двоє громадян України, які постраждали від воєнних злочинів рф. 

Також під час цього відрядження було проведено 4 зустрічі з Міністерством юстиції США (одна з них — за участі Генерального прокурора США Мерріка Гарланда), 4 зустрічі з сенаторами і конгресменами, зустріч з директором ФБР Крістофером Реєм, зустріч з “Групою друзів України” в ООН, 2 дискусійні події у Think-tank (Brookings та Hudson Institute), зустріч з Генеральним інспектором Міністерства оборони США, три зустрічі з медіа щодо воєнних злочинів рф, 2 пресконференції (спільна з Мерріком Гарландом, а також пресконференція з сенаторкою Емі Клобучар щодо резолюції, яка засуджує депортацію українських дітей росією та вимагає їх повернення). Загалом під час відрядження було проведено 35 зустрічей/заходів, з них 26 — у США.

Під час дводенної поїздки до Нідерландів 3-4 травня 2023 року Генеральний прокурор взяв участь у заходах за участі Президента України та представників Міжнародного кримінального суду. Зустрівся з прокурором МКС Карімом Ханом, а також обговорив можливе долучення Європолу до Спільної слідчої групи (JIT) з виконавчою директоркою Катрін Де Боллє.

11 травня 2023 року за один день перебування у Варшаві Андрій Костін взяв участь у “ACA Leadership Forum” — зустрічі Консультативної групи з найтяжчих міжнародних злочинів — Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) — міжнародної ініціативи США, ЄС та Великої Британії, яка підтримує Україну в розслідуванні воєнних злочинів рф. Він також зустрівся з тодішнім Генеральним прокурором/Міністром Юстиції Польщі Збігнєвом Зьобро. Загалом під час відрядження було проведено 4 зустрічі/заходи.

З 30 червня по 3 липня 2023 року відбулося відрядження Генерального прокурора до Загреба та Гааги. 

3-го липня в Гаазі було зроблено перший крок до створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії — на базі Євроюсту розпочав роботу

Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії (ICPA). Центр відкрили Генеральний прокурор Андрій Костін, президент Євроюсту Ладіслав Хамран, комісар ЄС із питань юстиції Дідьє Рейндерс, прокурор МКС Карім Хан, Міністерка юстиції Нідерландів Ділан Єшільгоз-Зегеріус, помічник генерального прокурора США Кеннет Політ, а також генеральні прокурори країн-членів JIT.

У Хорватії Генеральний прокурор взяв участь в офіційних заходах дводенного практичного семінару для прокурорів та слідчих щодо розслідування воєнних злочинів. Семінар організовано хорватською стороною. Він також провів зустрічі з Прем’єр-міністром, Міністрами юстиції та закордонних справ і Генпрокурором Хорватії. Загалом під час відрядження було проведено 15 зустрічей/заходів.

10-11 вересня 2023 року в Ризі Генеральний прокурор взяв участь у конференції міністрів юстиції Ради Європи "На шляху до справедливості для України: Забезпечення відповідальності, підтримка стійкості системи правосуддя та возз'єднання дітей з їхніми сім'ями". Конференція була присвячена створенню Реєстру збитків, завданих агресією рф, розслідуванню воєнних злочинів та обговоренню Плану дій для України на 2023-2026 роки, який дасть можливість виділити Україні додаткову допомогу. (Реєстр розпочав прийом заявок 2 квітня 2024 року. Він є першим елементом міжнародного механізму виплати компенсацій постраждалим від російської агресії). На полях конференції Генеральний прокурор провів зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич, Єврокомісаром Дідьє Рейндерсом, президентом Євроюсту Ладіславом Хамраном, 5-ма міністрами юстиції європейських країн. Загалом в ході конференції було проведено 13 зустрічей/заходів за участі Генерального прокурора.

З 19 до 26 вересня 2023 року Генеральний прокурор перебував із робочою поїздкою у США, де взяв участь у заходах Генасамблеї ООН у якості члена офіційної делегації від України. Зокрема він був спікером на окремому заході високого рівня «Боротьба за майбутнє: українські діти у війні», в якому також взяли участь Перша Леді України Олена Зеленська та Прокурор МКС Карім Хан. Андрій Костін також зустрівся зі Спеціальною представницею Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Прамілою Паттен

Також в рамках цього відрядження було проведено 5 зустрічей з сенаторами і конгресменами, 5 — з Міністерством юстиції США (з яких одна за участі Генерального прокурора США М. Гарланда), 4 — з представниками Державного департаменту США. Серед тем зустрічей з Мін’юстом США були, зокрема, розслідування воєнних злочинів, в тому числі, воєнних злочинів проти довкілля, посилення співпраці у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю, конфіскація російських активів та підтримка потерпілих і свідків. Окрім цього відбулась зустріч з представниками ФБР, присвячена співпраці у розслідуванні воєнних злочинів проти культурної спадщини. 

Генеральний прокурор разом з конгресменом Майклом Макколом та Послом України у США Оксаною Маркаровою взяв участь у дискусії “Відновлення справедливості — ключовий елемент Формули миру Президента Зеленського”. 

Також він взяв участь у дискусії Фонду Карнеґі за міжнародний мир. Загалом від час відрядження було проведено 28 зустрічей/заходів.

5 жовтня 2023 року в Гаазі Генеральний прокурор разом з іншими учасниками JIT підписав розширення угоди про Спільну слідчу групу — до групи приєднався Європол. Андрій Костін також взяв участь у 17-й зустрічі Консультативного форуму Генеральних прокурорів та керівників прокуратур країн-членів ЄС. Загалом за цей день було проведено 6 зустрічей/заходів.

15-16 жовтня 2023 року в Брюсселі Генеральний прокурора взяв участь у засіданні Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, присвяченому запуску Багатонаціонального фонду Консультативної групи з найтяжчих міжнародних злочинів (ACA). Мета створення Фонду — долучити більше країн для допомоги Україні в розслідуванні воєнних злочинів. Андрій Костін також зустрівся з Єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом, Спеціальним послом США з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак та керівниками директоратів Єврокомісії. Загалом під час відрядження було проведено 13 зустрічей/заходів.

Під час відрядження на конференцію Міжнародної асоціації юристів в Парижі 29-30 жовтня 2023 року, Андрій Костін взяв участь у панельній дискусії, присвяченій забезпеченню відповідальності росії за вчинені міжнародні злочини. Він також зустрівся з Баронесою Геленою Кеннеді (щодо розслідування незаконної депортації росією українських дітей), з Генеральною прокуроркою Англії та Уельсу Вікторією Прентіс та Міністром юстиції Франції Еріком Дюпоном-Моретті. Загалом в рамках конференції було проведено 11 зустрічей/заходів за участі Генерального прокурора.

17-21 листопада 2023 року в Канаді Генеральний прокурор взяв участь: у якості спікера в Безпековому форумі в Галіфаксі (17-19 листопада), а також у міжнародній конференції United for Justice: War Crimes against Ukrainian Children, організованій за ініціативи Офісу Генпрокурора спільно з партнерами в Торонто та присвяченій питанням розслідування незаконної депортації росією українських дітей і розробці міжнародних механізмів їх повернення. 

У конференції взяли участь Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, Міністр юстиції та Генеральний прокурор Канади Аріф Вірані, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Посол США з особливих доручень Бет Ван Скаак, керівник Команди Міністерства юстиції США з розслідування воєнних злочинів Ілай Розенбаум та інші. У відео до учасників конференції звернулися Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, а також прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

21 листопада Генеральний прокурор взяв участь у слуханнях Комітету у закордонних справах і міжнародного розвитку парламенту Канади, в ході яких поінформував зокрема про розслідування воєнних злочинів проти дітей, та зустрівся з членами Комітету закордонних справ та міжнародної торгівлі Сенату Канади, зокрема з питань конфіскації в Канаді російських активів.

Окрім цього, він провів двосторонні зустрічі з Міністром юстиції та Міністеркою закордонних справ Канади, з Єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом і Послом США з особливих доручень Бет Ван Скаак та з групою друзів України. Загалом під час цього відрядження було проведено 18 зустрічей/заходів.

Протягом усіх відряджень у 2023 році Генеральний прокурор 19 разів зустрічався з міністрами юстиції іноземних країн, 18 разів — з сенаторами і конгресменами, 18 разів — з представниками Державного департаменту США, 11 разів — з представниками Міністерства юстиції США, три рази з Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом та 4 рази з Прокурором МКС Карімом Ханом. 

Завдяки цій комунікації Офіс Генпрокурора налагодив тісну співпрацю з Міжнародним кримінальним судом та іншими міжнародними партнерами. Минулого року МКС видав ордери на арешт путіна та львової-бєлової, а цього року — на арешт 2-х російських командувачів, яких звинувачують в організації обстрілів української енергетичної інфраструктури. Діють спільні групи (task forces) українських прокурорів та команди Офісу Прокурора МКС.

США вперше в історії висунули обвинувачення у воєнних злочинах 4-м учасникам проросійських формувань. Цього року в рамках роботи Спільної слідчої групи (JIT) Литва повідомила про підозру у вбивстві цивільного в Маріуполі 3-м учасникам проросійських формувань. Загалом понад 20 країн здійснюють власні розслідування або збирають докази воєнних злочинів рф. 16 прокурорів з 6 країн працюють над підготовкою матеріалів для майбутнього Спеціального трибуналу щодо злочину агресії у ICPA в Гаазі. 5 квітня Єврокомісар Дідьє Рейндерс зазначив, що трибунал може бути створено до кінця цього року.

Групи міжнародних експертів (зокрема Консультативна група ACA) допомагають у документуванні воєнних злочинів та консультують прокурорів щодо конкретних кримінальних проваджень. Партнери регулярно надають українським прокурорам необхідне сучасне обладнання та програмне забезпечення для роботи, організовують навчання та обмін досвідом.

Детальніше про Міжнародну співпрацю Офісу Генерального прокурора у 2023 році читайте у звіті:

https://www.gp.gov.ua/ua/posts/miznarodne-spivrobitnictvo-ofisu-generalnogo-prokurora-klyucovi-napryami-ta-rezultati