Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародне співробітництво Офісу Генерального прокурора. Ключові напрями та результати

Системна співпраця з Міжнародним кримінальним судом

Після початку повномасштабного вторгнення 43 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо ситуації в Україні. 2 березня 2022 року МКС розпочав власне розслідування щодо злочинів, вчинених в ході російської агресії проти Україні в період з 21 листопада 2013 року.

Офіс Генерального прокурора здійснює системну співпрацю з Офісом Прокурора МКС Каріма Хана. Починаючи з березня 2022 року Карім Хан відвідав Україну 5 разів. Зокрема побував на місцях воєнних злочинів рф на Київщині та у Харкові, взяв участь у міжнародній конференції United for Justice у Львові, 3-5 березня 2023 року

Прокурори Офісу Генерального прокурора та представники МКС співпрацюють на щоденній основі в рамках тематичних робочих груп (task forces).

Ордер на арешт путіна

За 2 тижні після конференції, 17 березня 2023 року, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента рф путіна та дитячої “омбудсменки” рф марії львової-бєлової за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. 

Цьому передували 5 місяців тісної співпраці прокурорів Офісу Генпрокурора та МКС. Українські прокурори всебічно сприяли роботі представників Суду та передали понад 40 томів доказів щодо депортації росією українських дітей.

Відкриття Офісу МКС в Україні

23 березня 2023 року в Гаазі Генеральний прокурор Андрій Костін і секретар Міжнародного кримінального суду Пітер Льюїс підписали угоду про відкриття Представництва МКС в Україні.

14 вересня 2023 року в Києві Карім Хан та Андрій Костін відкрили “польовий офіс” МКС – найбільший за межами Гааги.

Щоденна тісна співпраця з МКС триває. Представники МКС відвідали затоплені території Херсонщини практично одразу після підриву Каховської ГЕС.

Серед пріоритетів співпраці з МКС — розслідування вбивств цивільних, тортур, сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, обстрілів цивільної та критичної інфраструктури. Зокрема, Міжнародний кримінальний суд розслідує обстріли росією зернової інфраструктури. 

Завдяки відкриттю польового офісу спільна робота стала ще інтенсивнішою. Так, на початку січня 2024 року Генпрокурор Андрій Костін та керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від МКС Бренда Голліс відвідали місця російських атак у Харкові та селище Гроза, де внаслідок російського ракетного удару в жовтні 2023 року загинуло 59 людей.

Спільна слідча група (JIT) для розслідування агресії рф та її воєнних злочинів на території України 

25 березня 2022 року Польща, Литва та Україна створили Спільну слідчу групу (далі - ССГ) для розслідування агресії рф та її воєнних злочинів на території України (Joint Investigation Team — JIT), до якої згодом приєдналися Естонія, Латвія, Словаччина, Румунія та Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Основною метою JIT є сприяння розслідуванню та переслідуванню найтяжчих міжнародних злочинів, скоєних в ході російської агресії проти України.

У рамках діяльності ССГ на території України працювали команди правоохоронців з Литви, Польщі та Словаччини.

3 березня 2023 року, під час конференції United for Justice у Львові країни JIT підписали Меморандум про взаєморозуміння з Міністерством юстиції Сполучених Штатів Америки. Цей Меморандум посилить координацію між країнами-партнерами JIT та компетентними органами США у розслідуванні злочинів, пов’язаних з російською агресією.

14 квітня 2023 року члени JIT уклали угоду про розширення мандату розслідування, яке окрім воєнних злочинів також включає розслідування злочину геноциду.

6 жовтня 2023 року до JIT приєднався Європол — Агентство Європейського Союзу зі співробітництва правоохоронних органів. 23 листопада 2023 року Європол створив робочу OSINT-групу, щоб допомогти Україні розслідувати міжнародні злочини росії.

Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)

5 березня 2023 року, в результаті конференції United for Justice у Львові країни JIT ухвалили рішення внести зміни до угоди між ними, щоб відобразити майбутню роль Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine—ICPA).

Завдання Центру — сформувати функціональну структуру для міжнародної співпраці у документуванні та розслідуванні злочину агресії проти України, що стане фундаментом майбутнього Спецтрибуналу. ICPA стане першою спеціалізованою інституцією в цій сфері.

3 липня 2023 року ICPA розпочав роботу в Гаазі на базі Євроюсту. З першого дня у Центрі працює група українських прокурорів. Завдяки інфраструктурі Євроюсту, прокурори з різних країн мають змогу ефективно й оперативно взаємодіяти в рамках ICPA.

База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED)

Задля посилення спроможності української системи кримінальної юстиції та безперебійного обміну доказами між країнами-партнерами, Євроюст створив захищену Базу даних доказів основних міжнародних злочинів (Core International Crimes Evidence Database — CICED), де зберігається необхідна інформація для спільних розслідувань міжнародних злочинів рф.

Централізоване функціонування бази CICED сприяє обміну ключовими доказами, допомагає виявляти системні дії, формувати стратегію розслідування, а також є зручним інструментом для аналізу окремих аспектів злочинів.

Доступ до захищеної бази даних мають українські прокурори, представники Євроюсту, а також прокурори країн-партнерів, які проводять власні розслідування воєнних злочинів рф та мають своїх прокурорів для зв’язку в Євроюсті.

Про створення CICED було оголошено 23 лютого 2023 року. В липні база даних стала частиною функціонування Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), завдяки чому прокурори з різних країн мають змогу ефективно й оперативно взаємодіяти в рамках ICPA.

Співпраця із США

Міністерство юстиції

У вересні 2022 року Офіс Генерального прокурора та Міністерство юстиції США підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою активізації спільних зусиль для виявлення, затримання та притягнення до відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів та інших злочинів в Україні. У Міністерстві юстиції США створена Група з питань відповідальності за воєнні злочини (War Crimes Accountability Team).

США сприяють роботі ССГ «Справа України» (JIT) та належному функціонуванню Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України (ICPA). У березні 2023 року між Міністерством юстиції США та країнами-членами JIT підписано Меморандум про взаєморозуміння, а в подальшому відряджено прокурора до ІСРА.

Task Force Klepto Capture зосереджена на відстеженні активів російських олігархів та інших наближених до Кремля осіб, що потрапили під санкції. В Україні створено Task Force UA - міжвідомчу робочу групу з пошуку, заморожування та арешту активів, пов'язаних з фінансуванням російської агресії. Група співпрацює з Task Force Klepto Capture та аналогічними ініціативами міжнародних партнерів України.

3 лютого 2023 року під час спільної пресконференції з Генеральним прокурором Андрієм Костіним, Генпрокурор США Меррік Гарланд повідомив про початок процесу передачі заарештованих активів підсанкційного російського олігарха на суму 5.4 млн дол. США на потреби відновлення України. У вересні 2023 держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що ці кошти будуть спрямовані на реабілітацію українських ветеранів.

Окрім цього Міністерство юстиції США організувало низку тренінгів для українських прокурорів та слідчих з питань розслідування окремих типів воєнних злочинів. Зокрема, воєнних злочинів проти довкілля, сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом та воєнних кіберзлочинів.

Триває процес посилення співпраці щодо боротьби з незаконним постачанням товарів подвійного призначення до росії, про що зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін під час зустрічі з помічником Генерального прокурора США Меттом Олсеном, заступником помічника Генерального прокурора Брюсом Шварцем та помічником Міністра торгівлі Меттом Аксельродом.

Андрій Костін подякував за відкрите восени 2023 у США провадження щодо нелегального експорту електроніки, яка використовувалася у війні проти України. До цих дій були причетні мешканець Брукліна та двоє російсько-канадських громадян.

18 січня 2024 року у США було заарештовано бізнесмена з потрійним громадянством США, Ізраїлю та рф за участь у схемі передачі напівпровідників підсанкційній компанії, повʼязаній з російськими військовими та розвідувальними службами.

6 грудня 2023 року вперше в історії Сполучені Штати висунули обвинувачення чотирьом військовим, пов'язаним з росією, у вчиненні воєнного злочину. Ідентифіковано чотирьох осіб, яких підозрюють у тому, що вони викрали, незаконно утримували та катували громадянина США. Українські прокурори надавали сприяння у зборі доказів для цього провадження. Під час брифінгу щодо висунення обвинувачення Генеральний прокурор США Меррік Гарланд подякував українському Офісу Генерального прокурора за суттєву допомогу, надану у процесі розслідування.

Постійну підтримку надає Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак. Зокрема, Посол підтримує роботу Офісу Генпрокурора за низкою пріоритетних напрямів в рамках Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA).

Конгрес

Зусилля Офісу Генпрокурора в розслідуванні воєнних злочинів та забезпечення відповідальності за них також активно підтримуються на рівні Конгресу США. Важливою передумовою цієї підтримки є вибудований системний діалог з конгресменами та сенаторами, що формують групу підтримки України.

Генеральний прокурор Андрій Костін тричі виступав на засіданнях підкомітетів та комітетів Конгресу, де інформував про поточний стан розслідувань та обговорював подальшу співпрацю, спрямовану на відновлення справедливості.

Зокрема, у 2022 році Генпрокурор виступив перед Підкомітетом з питань Європи, енергії, довкілля та кібербезпеки Комітету із закордонних справ Конгресу США, а протягом 2023 року виступив на слуханнях Комітету Сенату США з питань судочинства, Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Також Андрій Костін виступив на слуханнях Комісії з питань безпеки та співробітництва в Європі (відомої як Гельсінська комісія) - незалежної урядової агенції, створеної Конгресом.

Своєю чергою, необхідні законодавчі ініціативи та подальша підтримка обговорюються також в межах зустрічей з сенаторами та конгресменами. Протягом минулого року Генпрокурор провів понад 20 відповідних зустрічей.

Також за сприяння Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) в межах навчань для українських прокурорів були організовані зустрічі з американськими конгресменами, де також обговорювалися нагальні питання щодо розслідування воєнних злочинів.

В межах матеріально-технічної допомоги Урядом США надано допомогу на суму понад 20,7 млн грн. Зокрема, органами прокуратури від Уряду США через відповідних виконавців проєктів (Джорджтаунський університет, Відділ з правоохоронних питань Посольства США в Україні (INL), Міжнародна організація права розвитку (IDLO)) отримано два автомобіля вартістю понад 3,3 млн грн, компʼютерне та інше обладнання для роботи, у тому числі для роботи у прифронтових регіонах (бронежилети, шоломи, аптечки, та ін.).

Консультативна група з питань найтяжчих міжнародних злочинів 

ACA (Atrocity Crimes Advisory Group) — це багатостороння ініціатива, започаткована Сполученими Штатами, Європейським Союзом та Великою Британією з метою надання стратегічних консультацій та оперативної допомоги українському Офісу Генерального прокурора у розслідуванні та кримінальному переслідуванні міжнародних злочинів, пов'язаних з російською агресією. До роботи АСА долучились експерти з GRC (Global Rights Compliance), Джорджтаунського університету, КМЕС, IDLO та Pravo Justice.

Група була створена у травні 2022 року і має на меті оптимізувати багатосторонні зусилля, спрямовані на сприяння якнайшвидшому залученню фінансових ресурсів та кваліфікованого персоналу для забезпечення потреб Офісу Генерального прокурора як законно створеного органу в Україні, відповідального за переслідування воєнних злочинів на власній території.

Робота ACA поділена на 10 кластерів (в яких здійснюють роботу міжнародні експерти та прокурори) за такими напрямами: «злочин агресії», «геноцид», «злочини проти довкілля (екологічні злочини)», «фільтраційні табори», «цивільні, утримувані у зв’язку з конфліктом», «сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом», а також розслідування воєнних злочинів у Харківській, Херсонській, Луганській та Донецькій областях. Станом на кінець 2023 року проведено 19 зустрічей робочих груп в межах кластерів.

Для роботи АСА урядом США надано допомогу на суму понад 20 млн дол., урядом Великої Британії - 6,2 млн фунтів стерлінгів.

17 жовтня 2023 року під час зустрічі лідерів ACA у Брюсселі було оголошено про створення Багатонаціонального фонду ACA. Доєднання інших країн в рамках Фонду дозволяє відкрити нові напрями співпраці та посилити зусилля в уже визначених пріоритетних сферах.

Крім того, експерти АСА залучалися до роботи мобільних груп за згодою, зокрема виїжджали до деокупованих територій Донецької та Херсонської областей. Експертами здійснено понад 100 виїздів в області та підготовлено понад 90 звітів про вище російське військове командування (генералів та адміралів), зенітно-ракетні комплекси; організаційну структуру та прийняття рішень командним складом рф, розроблено цифрову базу геоданих, надано сприяння в організації понад 40 вебінарів та семінарів.

Реалізація української Формули миру. Пункт 7: Відновлення справедливості

Відновлення справедливості є 7-м пунктом "Української формули миру", презентованої Президентом Володимиром Зеленським - глобальної ініціативи, спрямованої на відновлення територіальної цілісності та суверенітету України та координацію міжнародних зусиль для притягнення до відповідальності за злочин агресії та інші міжнародні злочини, вчинені проти України. 

Робоча група з імплементації цього пункту розпочала свою роботу в серпні зі стартової онлайн-зустрічі під співголовуванням Генерального прокурора Андрія Костіна та заступника Міністра юстиції Ірини Мудрої. До процесу розробки долучилися представники понад 20 країн. У вересні 2023 року в Києві відбулася зустріч з іноземними послами щодо подальшої імплементації цього пункту, яку відвідали представники 76 країн світу.

Робоча група обговорює та поетапно впроваджує пункт, який складається з 5 елементів: національні розслідування, співпраця з міжнародними механізмами правосуддя, дво- та багатостороннє міждержавне партнерство, відповідальність за злочин агресії та відшкодування шкоди та збитків.

14 січня 2024 року Андрій Костін та Ірина Мудра у складі української делегації на чолі з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком взяли участь у четвертій зустрічі радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів держав щодо реалізації української Формули миру. До обговорення ключових положень Формули долучилися учасники з понад 80 країн та міжнародних організацій.

Ukraine Accountability Dialogue Group

Діалогова група є координаційним механізмом, який пропонує країнам, міжнародним організаціям та зацікавленим сторонам громадянського суспільства платформу для обговорення та узгодження національних та міжнародних ініціатив щодо притягнення до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в Україні. Рішення про створення Діалогової групи було прийнято 45 країнами на Конференції з підзвітності України, що відбулася в Гаазі 14 липня 2022 року.

Про початок її роботи оголосив Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра на конференції "United for Justice" (Об'єднані заради справедливості) у Львові в березні 2023 року. Це спільна ініціатива України, Нідерландів, Європейського Союзу та Міжнародного кримінального суду.

Група складається з чотирьох робочих напрямів, кожен з яких має власний фокус: підтримка України міжнародними партнерами; дії, що вживаються регіональними та міжнародними інституціями; національні розслідування; ініціативи з документування з боку громадянського суспільства.

Установчі зустрічі вже відбулися в рамках усіх робочих потоків. Учасники об'єднані в робочі групи для розробки рішень, спрямованих на підвищення спроможності Офісу Генерального прокурора та міжнародних партнерів у впровадженні ефективного механізму притягнення до відповідальності за міжнародні злочини.

Співпраця з Європейським Союзом

З перших днів повномасштабного вторгнення Європейський Союз надає системну підтримку в роботі Офісу Генпрокурора.

Провідну роль в забезпеченні та координації цієї підтримки відіграє Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. За його сприяння з боку ЄС зроблено винятковий внесок у зміцнення інституційного потенціалу української системи юстиції, координації міжнародних розслідувань, просування міжнародного механізму компенсацій, а також створення всеосяжної мережі відповідальності за міжнародні злочини рф.

Зокрема, комплексна підтримка надається через роботу низки організацій та проєктів ЄС.

Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні), надає підтримку у стратегічних ініціативах Офісу Генпрокурора. Зокрема, у розробці важливих стратегічних документів. Серед них: Стратегічний план реалізації повноважень прокуратури у сфері кримінального переслідування за сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, Концепція реалізації Механізму підтримки потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів.

Переломним моментом у травні 2023-го стало затвердження президентом Зеленським нового Комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору. Цей документ означав суттєве політичне зобов’язання щодо наближення України до ЄС. КМЄС надавала підтримку Україні в розробці цієї стратегії, і з моменту її ухвалення Місія тісно співпрацювала з Офісом Генерального прокурора (ОГП) та низкою українських і міжнародних партнерів, щоб розробити план дій для подальшої реалізації.

Окрім цього Місія забезпечила проведення спеціалізованих тренінгів для працівників Офісу Генпрокурора та місцевих прокуратур, а також підтримала проведення міжнародних конференцій United for Justice: у Львові 3-5 березня 2023 року та United for Justice. United for Nature у Києві 20-21 жовтня 2023 року. Також Місія передала броньовані автомобілі, бронежилети та інше обладнання для Офісу та для прокуратур прифронтових регіонів на загальну суму понад 2,8 млн грн.

Загальна вартість матеріально-технічної та гуманітарної допомоги, наданої через програми Європейського Союзу становить 43 млн грн. 

Крім того, за підтримки Європейського Союзу через Німецький фонд міжнародного співробітництва забезпечено безоплатну передачу 4 броньованих автомобілів Тойота Прадо на загальну суму 740 тис євро. Допомога спрямовується для обласних прокуратур, розташованих на тимчасово окупованій території України. Наразі реалізуються домовленості з європейською стороною про передачу ще 20 автомобілів Тойота Прадо на загальну суму близько 200 тис. євро, які слугуватимуть для потреб обласних прокуратур вже з початку 2024 року.

Триває Співробітництво між Офісом Генерального прокурора та Прокуратурою Європейського Союзу (ЕРРО), зокрема, організовано виконання двох запитів про надання міжнародної правової допомоги Прокуратури Європейського Союзу (ЕРРО) в особі Європейського Делегованого прокурора Румунії та в особі Європейського Делегованого прокурора Республіки Болгарія. Крім того, в квітні 2023 організовано навчальний тижневий візит до ЕРРО для чотирьох прокурорів.

Співпраця з Радою Європи

З метою допомоги органам прокуратури у забезпеченні функціонування системи кримінальної юстиції відповідно до європейських стандартів Радою Європи через Офіс Ради Європи в Україні здійснюється експертна та технічна підтримка, у тому числі в рамках міжнародної технічної допомоги. 

Так, наприкінці 2023 року Офісом Ради Європи в Україні передано комп'ютерне обладнання для прокурорів Офісу Генерального прокурора, які працюють на напрямі міжнародного співробітництва, усього на суму понад 300 тис грн.

Рада Європи та Проєкт ЄС Pravo Justice підтримали створення Координаційного центру потерпілих та свідків — спеціалізованого підрозділу Офісу Генпрокурора, який фокусуватиметься на допомозі учасникам кримінального процесу. 

Окрім цього Рада Європи передала Офісу Генпрокурора та місцевим прокуратурам обладнання для документування воєнних злочинів та збору доказів.

Співпраця з ООН

Комісія ООН з розслідування порушень в Україні

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні була створена Радою ООН з прав людини 4 березня 2022 року, через тиждень після початку повномасштабного вторгнення росії.

З моменту свого створення Комісія активно співпрацює з Офісом Генпрокурора. Зокрема, члени та слідчі Комісії здійснили понад десять візитів до України, під час яких зустрічалися із представниками органів прокуратури, державної влади, міжнародних організацій, громадянського суспільства та інших зацікавлених сторін. Три зустрічі було проведено з Генеральним прокурором Андрієм Костіним.

В межах співпраці здійснюється обмін інформацією щодо основних воєнних злочинів, серед яких незаконне переміщення українських дітей, злочини сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом, незаконне утримування цивільних осіб, напади на цивільну інфраструктуру тощо. 

Окрім цього, надаються коментарі до звітів та обговорюються подальші пріоритети співпраці щодо документування воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права з боку росії.

Комісія двічі звітувала перед Генеральною Асамблеєю ООН, вказуючи не тільки на масовість воєнних злочинів рф, але й підкреслюючи у своїх звітах зневагу до людської гідності і відмову російської влади від співпраці у розслідуванні цих злочинів.

Офіс Спецпредставниці Генсекретаря ООН Праміли Паттен

Важливим аспектом співпраці Офісу Генпрокурора та ООН є робота щодо розслідування злочинів сексуального насильства в умовах конфлікту та забезпечення підтримки постраждалих. У цій сфері налагоджена тісна взаємодія з Офісом Спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміли Паттен. До Офісу також входить Група експертів з питань верховенства права та сексуального насильства в умовах конфлікту.

Спільно з експертами ООН були розроблені та провадженні кардинально нові підходи до розслідування злочинів СНПК, орієнтовані на постраждалих. В основі цих підходів – принципи Кодексу Мурад – Глобального кодексу поведінки щодо збору інформації про сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом.

Упродовж 2023 року група експертів ООН в межах співпраці надавала комплексну допомогу Міжвідомчій робочій групі Офісу Генпрокурора щодо розробки уніфікованих стандартів розслідування злочинів СНПК, орієнтованих на постраждалих.

Експерти також очолили процес розробки та впровадження спеціалізованої програми щодо запобігання та протидії злочинам СНПК та провели низку тренінгів задля посилення спроможності національних слідчих та прокурорів, що працюють з відповідними провадженнями.

​​Спеціальна доповідачка ООН з питань тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, Др. Еліс Джилл Едвардс

Генеральний прокурор Андрій Костін під час зустрічі зі Спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань, доктором Еліс Джил Едвардс обговорив посилення міжнародної співпраці для припинення вибудуваних росією систем тортур та жорстокого повдження з українцями.  

Двостороння співпраця

Розслідування міжнародних злочинів рф, які проводять інші країни

Понад 25 країн здійснюють власні розслідування або збирають докази злочинів, вчинених в ході російської агресії: Албанія, Бельгія, Болгарія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словацька Республіка, Словенія, Сполучене Королівство, США,  Угорщина, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка, Швейцарія, Швеція.

Групи експертів з країн-партнерів регулярно працюють в Україні, допомагаючи прокурорам і слідчим документувати воєнні злочини, збирати докази та оцінювати збитки. Відповідні місії експертів до України відрядили Польща (2), Франція (3), Нідерланди (2), Словаччина (2), Литва (1) та Іспанія (1).

Іноземні експертні місії, використовуючи власне обладнання, якого наразі немає в Україні, забезпечували проведення оглядів місць вчинення воєнних злочинів, відібрання ДНК-зразків, 3Д сканування та моделювання. Іноземними спеціалістами за час роботи забезпечено проведення понад 200 експертиз, проведено дослідження понад 500 місць руйнувань внаслідок обстрілів.

Зокрема, польські експерти проводили 3D-сканування об'єктів цивільної інфраструктури Києва, Бородянки та Миколаєва, які постраждали від російських обстрілів, а також працювали на місцях воєнних злочинів рф в Сумах та Чернігові. Подібну експертизу проводили також представники іспанської місії, які здійснили 3D-сканування зруйновних об’єктів інфраструктури в Києві та Київській області.

Своєю чергою, Французька Республіка передала Україні дві мобільні ДНК-лабораторії - вартість яких становить понад 3,5 млн євро. Вони використовуються безпосередньо на місцях злочинів.

Три місії експертів Національної жандармерії допомогли ідентифікувати тіла в місцях масових поховань. Французькі колеги також проводили 3D-сканування пошкоджених обʼєктів Київщини та Чернігівщини

Окрім того, Франція організувала низку тренінгів для українських прокурорів та суддів та передала обладнання, необхідне для розслідування воєнних злочинів. 

Литва системно допомагає Луганський обласній прокуратурі, передаючи необхідну техніку та обладнання. Зокрема, було надано допомогу на загальну суму понад 700 тис. грн, а також 5 авто.

Велика Британія також надає системну підтримку у сфері правосуддя: це тренінги для прокурорів, слідчих та суддів, допомога у розробці стандартів розслідування воєнних злочинів, експертні консультації та технічна допомога, сприяння зусиллям громадянського суспільства із документування воєнних злочинів рф.

В межах благодійної допомоги Федеративна Республіка Німеччина передала 4 броньовані автомобілі загальною вартістю понад 30 млн грн.

Разом з тим Офіс Генпрокурора продовжує розширювати міжнародну співпрацю, формуючи велику коаліцію з країн-партнерів та міжнародних організацій. З 24 лютого 2022 року підготовлено 24 меморандуми про взаєморозуміння та співпрацю. З них 17 підписано обома сторонами, ще 7 перебувають в процесі узгодження та підписання.

Завдяки налагодженню двостороннього співробітництва забезпечено організацію навчальних заходів міжнародного характеру за кордоном: у 2022 році - проведено 14 заходів (44 учасника), у 2023 - 66 заходів (365 учасників).

United for Justice

Ініціатива United for Justice, яка розпочалася з міжнародної конференції у Львові 3-5 березня 2023 року, розвинулася у міжнародну діалогову платформу.

Протягом 2023 року було проведено 6 подій.

1) Міжнародна конференція високого рівня United for Justice: Building a web of accountability for International crimes. У конференції взяли участь понад 500 гостей та спікерів, серед яких глави держав — Президент України Володимир Зеленський та Президент Латвії Егілс Левітс, Перші Леді України та Латвії — Олена Зеленська та Андра Левіте, міністри, Генеральний прокурор США Меррік Гарланд, заступник Прем’єр-міністра Нідерландів та Міністр закордонних справ Вопке Гукстра, прокурор міжнародного кримінального суду Карім Хан, спецпредставниця Генерального секретаря ООН щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Праміла Паттен, державні діячі та провідні експерти з усього світу. За підсумками конференції ухвалено важливі рішення: підписано меморандум про взаєморозуміння між США та JIT, оголошено про створення ICPA, створено Ukraine Accountability Dialog Group, погоджено меморандум між Урядом України та Міжнародним кримінальним судом.

2) Міжнародна конференція United for Justice: Bucha—The Hague, присвячена забезпеченню відповідальності за злочин геноциду та воєнні злочини, вчинені під час окупації Київщини. У конференції, які відбулась у Бучі 31 березня 2023 року, оффлайн та онлайн взяли участь понад 200 гостей та спікерів, серед яких Перша Леді Олена Зеленська та (онлайн) Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, виконавчий директор Європолу Катрін Де Болле, а також постраждалі від воєнних злочинів російських окупантів. 

За результатами Андрій Костін та Карім Хан домовилися про створення спільних з Міжнародним кримінальним судом тематичних робочих груп.

3-4) Стратегічна сесія та конференція U4J: Respect. Support. Justice, присвячені напрацюванню механізмів для ефективного розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом з дотриманням безпеки та надання допомоги постраждалим. У стратегічній сесії, яка відбулася 5 травня 2023 року в Києві і була присвячена спільному пошуку рішень, взяли участь понад 100 стейкхолдерів з України та із за кордону.

Результати стратсесії були презентовані 22 травня 2023 року під час конференції за участі урядовців, керівників правоохоронних органів, судової адміністрації, експертів державного сектору і громадських організацій.

Учасники визначили ключові вектори подальшої спільної роботи:

-Зміна практики розслідування та судового переслідування злочинів СНПК;

-Інформування суспільства та подолання упереджень щодо постраждалих;

-Надання допомоги постраждалим.

5) United for Justice. United for Nature. Міжнародна конференція, присвячена екологічним викликам, повʼязаним із руйнівним впливом російської агресії, яка відбулася в Києві 20-21 жовтня 2023 року, організована в партнерстві з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. У конференції взяли участь понад 400 гостей та спікерів, серед яких лідери думок, міністри, представники Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни, створеної при Офісі Президента України, міжнародних програм ООН, інституцій Європейського Союзу, Міжнародного кримінального суду, провідні експерти в галузі міжнародного права та екологічної безпеки.

6) United for Justice. War Crimes against Ukrainian Children. Конференція відбулася в Канаді, Торонто, і була організована у партнерстві з  Коледжем Мессі, Центром прав людини Рауля Валленберга, Міністерством закордонних справ Канади та Посольством України в Канаді.

У конференції взяли участь Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, Міністр юстиції та Генеральний прокурор Канади Аріф Вірані, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Посол США з особливих доручень Бет Ван Скаак та інші. Під час Конференції активно обговорювали не лише питання притягнення до відповідальності росії за депортацію українських дітей, а й розробку механізмів розшуку та повернення дітей, зокрема ініціативу Канади спільно з Україною очолити коаліцію країн, які сприятимуть поверненню українських дітей.

За трохи більше ніж 2 тижні після конференції в рамках реалізації української Формули миру в Києві пройшла перша зустріч цієї коаліції, до якої долучилися понад 60 країн світу.

Співробітництво з ІТ компаніями та використання цифрових технологій 

Palantir Technologies. Технологія впроваджується після зустрічі Генерального прокурора Андрія Костіна з CEO Palantir Алексом Карпом у Мюнхені в лютому 2023 року. Інформаційно-аналітична система використовується для аналізу та обробки великих масивів даних. Зокрема, для структурування системи командування РФ, формування реєстру «Місць несвободи», ведення бази даних «Трофейні документи», фіксації відомостей щодо ударів по об’єктах критичної інфраструктури і т.д. 23.03.2023 Офісом Генерального прокурора укладено угоду з компанією про використання її програмного забезпечення. 

Microsoft Azure. В межах співпраці з ГО «Змінюємось разом» на базі програмного забезпечення MS Azure розроблено інструмент War of Words, який містить записи пропагандистів РФ та використовується з метою фіксації обставин підготовки та вчинення злочину геноциду проти народу України та ведення агресивної війни.

Записи ефірів можуть фільтруватися за низкою ознак та додаткових умов. Серед них: дата, джерело (канал, програма, автор, ведучий, спікер), ознаки певного злочину (заклики до геноциду, ведення агресивної війни), тривалість матеріалу, кількість учасників у матеріалі.

Skydio Drones. За сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) американська компанія-виробник Skydio безоплатно передала 9 дронів для потреб підрозділів, які займаються розслідуванням злочинів в умовах збройного конфлікту у прифронтових областях. Інструктори зі США та Великої Британії провели відповідні практичні тренінги з використання цих дронів. 

За допомогою дронів з сучасним програмним забезпеченням прокурори зможуть проводити огляд місця злочину та створювати 3D-моделі пошкоджених російськими військами об’єктів та цілих територій, при цьому залишаючись у відносній безпеці.

E-Case management system. Паралельно розробляється комплексна автоматизована система управління відомостями та доказами кримінальних справ. Така система допоможе інтегрувати в електронному вигляді документи Офісу Генерального прокурора та інших дотичних органів правопорядку для ефективного розслідування міжнародних злочинів. 

Warcrimes.gov.ua. Онлайн-платформа розроблена спільно з міжнародними партнерами та функціонує з березня 2022 року. Сайт дозволяє надавати детальні свідчення (дата, місце злочину, додаткові відомості), включно із завантаженням фото, відео та інших цифрових матеріалів. Верифікована інформація, отримана через платформу, долучається до кримінальних проваджень.

EyeWitness to Atrocities. Міжнародна асоціація юристів надала українським прокурорам доступ до бази даних застосунку EyeWitness to Atrocities, який збирає дані про воєнні злочини по всьому світу, та надає експертну підтримку у впровадженні ефективних стратегій розслідування.