Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Коаліція на підтримку справедливості стає ще міцнішою – Європол приєднався до JIT

Агентство Європейського Союзу зі співробітництва правоохоронних органів (Європол) стало учасником Спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує вчинення найтяжчих міжнародних злочинів в Україні. Під час 17-го Консультативного форуму генеральних прокурорів Євроюсту генеральні прокурори семи країн-учасниць JIT та виконавчий директор Європолу Катрін де Болле підписали угоду.

«Коаліція на підтримку справедливості стає ще міцнішою. росія щодня вчиняє жахливі злочини в Україні. Тож ми відповідаємо на це посиленням та консолідацією наших зусиль, спрямованих на притягнення агресора до відповідальності. Участь Європолу, безсумнівно, підвищить рівень нашої аналітичної роботи, обробки даних та криміналістики», – зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор подякував усім членам JIT, президенту Євроюсту Ладіславу Хамрану та директору Європолу Катрін Де Болле за їхню відданість і підтримку.

Окрім підписання угоди, під час Форуму генеральні прокурори обговорили спільні кроки для забезпечення відповідальності росії за міжнародні злочини.

«Я вкотре переконався, що у нас спільні цілі та цінності. Світ солідарний з Україною у нашому прагненні до відновлення справедливості», – наголосив Андрій Костін.

JIT створена 25 березня 2022 року Литвою, Польщею та Україною за підтримки Євроюсту. 31 травня 2022 року Естонія, Латвія та Словаччина також стали її членами. 13 жовтня 2022 року до них долучилася Румунія. 3 березня 2023 року країни-члени JIT підписали Меморандум про взаєморозуміння з Департаментом юстиції США. Європол також приєднується до Євроюсту й Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) як учасників JIT.

Відповідно до свого мандата, Європол надаватиме аналітичну та криміналістичну підтримку членам JIT. Також Європол допомагатиме збирати й аналізувати дані, здобуті правомірним шляхом з відкритих джерел, таких як соціальні медіа, теле- та радіомовлення, тобто здійснювати розвідку на основі відкритих джерел (OSINT).

Європол допомагатиме своїм знанням та досвідом у сфері розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших міжнародних злочинів, використовуючи можливості Аналітичного проєкту щодо основних міжнародних злочинів (AP CIC).

Євроюст у свою чергу надає правову, матеріально-технічну, фінансову та аналітичну підтримку JIT. З березня 2022 року Агентство провело 19 координаційних зустрічей JIT та інших національних органів, які розслідують найтяжчі міжнародні злочини, скоєні в Україні.