Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Протидія злочинам в сфері охорони навколишнього природного середовища. Результати роботи Спеціалізованої екологічної прокуратури

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури (СЕП) протягом минулого року продовжували ефективно виконувати свої обов'язки щодо виявлення, припинення та розслідування фактів порушення вимог законодавства у сфері довкілля.

Впродовж 2023 року зареєстровано 8139 кримінальних правопорушень, до суду скеровано 1874 обвинувальних акти, що на 21% більше ніж у 2022 році (1547). Зокрема, скеровано до суду 105 правопорушень за фактами корупційних злочинів, ще 42 - за фактами вчинення злочину організованими групами.

За вказаними кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 2,3 млрд грн, з яких відшкодовано 851 млн грн. Також заявлено позовів на понад 1,1 млрд грн та накладено арешт на майно на суму 1,7 млрд грн.

У представницькій діяльності особлива увага була зосереджена на захисті та поверненні у державну власність земель природоохоронного призначення. За принципової позиції прокурорів до державної власності повернуто та попереджено незаконне використання понад 41 тис га земель. Це у понад 15 разів вище показника 2022 року (2,6 тис га).

Загалом у сфері охорони навколишнього природного середовища прокурорами СЕП пред'явлено до суду 1012 позовів, що майже на 27% більше, ніж у 2022 році. 866 позовів цієї категорії задоволено судом.

На суму 42,7 млрд грн забезпечено реальне виконання судових рішень, ухвалених за позовами органів прокуратури, що у понад 19 разів більше, ніж у 2022 році (2,2 млрд грн).

Спеціалізована екологічна прокуратура продовжує свою роботу задля захисту природного середовища України. Нагадаємо, минулого року вперше в історії незалежної України прокурори СЕП скерували до суду обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду.