Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захист довкілля в умовах повномасштабного російського вторгнення: зареєстровано близько 200 проваджень щодо воєнних злочинів, завдано мільярдних збитків

Тисячі розпочатих кримінальних проваджень у сфері навколишнього природного середовища, сотні воєнних злочинів проти довкілля, викриті факти екоциду. А ще – мільярдні збитки природі внаслідок російської збройної агресії.

Так сьогодні Україна зустрічає Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища.

За ініціативи ООН цей день відзначається щорічно 5 червня. Він покликаний привернути увагу світової громадськості до проблем охорони довкілля.

Для України, як розвинутої індустріальної держави, ця проблематика завжди була актуальною. Після повномасштабного вторгнення рф вона набула особливої гостроти. Сьогодні держава-агресора завдає непоправної екологічної шкоди.

Понад рік роботи прокурорів СЕП в умовах повномасштабної агресії рф

Росія вчиняє воєнні злочини проти довкілля з перших днів повномасштабного вторгнення на територію України.

Відразу Спеціалізовані екологічні прокуратури Офісу Генерального прокурора та обласних прокуратур почали фіксувати заподіяні збитки навколишньому природному середовищу.

Зареєстровані перші кримінальні провадження за фактами нападів на об’єкти, які містять небезпечні сили – атомні електростанції та інші ядерні об’єкти, гідротехнічні споруди тощо.

Наслідки російської агресії для довкілля України катастрофічні. Загальна сума збитків внаслідок дій держави-агресора становить 1970 млрд грн.

Площа забрудненої території вибухонебезпечними предметами – 174 тис кв м. За цим показником Україна перша в світі.

2 млн га лісів та 20% природоохоронних територій постраждали внаслідок забруднення, пожеж та мінувань.

Крім того, загрозу ядерній та радіаційній безпеці країни. 35 днів Чорнобильська АЕС та Зона відчуження перебували під російською окупацією. Сума прямих збитків, завданих окупацією Зони відчуження – 3,2 млрд грн.

Найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС та Південноукраїнська АЕС зазнавали обстрілів з боку армії рф.

Запорізька станція з березня 2022 року залишається в окупації.

Внаслідок ракетних атак на енергосистеми України вперше в історії відбулося аварійне відключення усіх чотирьох українських атомних електростанцій.

Наразі розслідується 190 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля.

Повідомлено про підозру 16 фігурантам.

Скеровано до суду обвинувальні акти стосовно 10 осіб.

Засуджено 2 особи. Це перший вирок в Україні за воєнні злочини проти довкілля. 

У справі захоплення споруд Каховської ГЕС та підриву дамби Північно-Кримського каналу в Херсонській області у травні 2023 року суд ухвалив вирок двом військовослужбовцям збройних сил рф. Їх визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Засудженим призначено покарання – по 12 років позбавлення волі. Також задоволено позов про стягнення з винних 1,5 млрд грн завданих збитків.

Із загальної кількості проваджень 11 за фактами вчинення екоциду на території України. Мова йде про масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Одне з кримінальних проваджень цієї категорії – мор мільйонів курей на птахофабриці у смт Чорнобаївка внаслідок масованого обстрілу ворожими військами. У березні 2022 року одне з найбільших місцевих підприємств залишилося без електропостачання. Через окупацію птахофабрика не мала можливості годувати птахів та підтримувати санітарний режим. Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована екологічна прокуратура Херсонської обласної прокуратури.


Рушійна сила – зміна підходів до документування злочинів проти довкілля, співпраця з національними та міжнародними екоспільнотами

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора беруть активну участь у розробленні нормативних актів щодо алгоритму розрахунку збитків довкіллю, завданих рф.

Також приділяють увагу посиленню взаємодії з міжнародними партнерами у питаннях фіксації злочинних дій держави-агресора та заподіяної нею шкоди. Це – важлива умова для передачі до міжнародних інстанцій доказової бази щодо завдання Україні шкоди росією та її стягнення, а також невідворотного притягнення винних до відповідальності.

Прокурори постійно та ефективно співпрацюють з національними громадськими організаціями, що опікуються довкіллям. За участі заступника Генерального прокурора обговорено взаємодію органів прокуратури з громадським сектором щодо виявлення та фіксування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України.

Також заступник Генерального прокурора та українські прокурори Спеціалізованих екологічних прокуратур взяли участь у тренінгах, організованих відділом екологічних злочинів Департаменту навколишнього середовища та природних ресурсів (ENRD) Міністерства юстиції США

До їх проведення долучилися представники інституцій, залучених до охорони природного середовища США: Міністерства юстиції, Міністерства сільського господарства, Агентства з охорони навколишнього середовища, Берегової охорони, а також Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів – Atrocity Crimes Advisory Group (ACA).

Боротьба прокурорів СЕП з внутрішнім ворогом українського довкілля

Спеціалізовані екологічні прокуратури Офісу Генпрокурора та обласних прокуратур докладають максимальних зусиль для притягнення до відповідальності і внутрішніх ворогів.

У надважких для держави умовах не припиняються спроби розкрадання лісу, корисних копалин, забруднення і засмічення довкілля, у тому числі в промислових масштабах.

Прокурори комплексно працюють для виявлення припинення та розслідування фактів порушення вимог законодавства у сфері довкілля.

Упродовж 2023 року зареєстровано понад 3200 кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Скеровано до суду 1044 обвинувальних актів. З них 54 – за фактами корупційних злочинів, 12 – щодо організованих злочинних груп.

Уперше в історії незалежної України прокурори СЕП Офісу Генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду (ст. 441 КК України). Протиправні дії інкримінуються двом посадовим особам великого приватного підприємства, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції.

Слідством встановлено, що внаслідок систематичних скидів забруднених вод на ділянці річки в Хмельницькій області протяжністю 4 км відбулося повне знищення донної фауни, а стан води призводить до зникнення річкової флори і фауни, неможливості відновлення та відтворення гідроекосистеми.


Інші приклади злочинних дій, які завдають природі багатомільйонні збитки.

Закарпаття

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора підприємства. Він за відсутності дозволу на видобування корисних копалин організував видобуток андезито-базальту з Толоконського родовища. Незаконний видобуток склав понад 100 тис куб м. Збитки перевищили 309 млн грн. Наразі на майно підприємства та підозрюваного накладено арешти.


Вінниччина

Прокурори Вінницької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно посадовців ДП «Крижопільське лісове господарство». У 2017-2021 роках вони видавали лісорубні квитки для незаконної вирубки майже 13 тисяч дерев на території низки лісництв. Завдані збитки державі – понад 87 млн гривень.

Понад 750 млн грн – встановлені прокурорами збитки довкіллю цьогоріч

У кримінально-правовій сфері у закінчених цьогоріч кримінальних провадженнях встановлено понад 750 млн грн шкоди довкіллю.

Під час досудового розслідування відшкодовано 64 млн грн. За клопотаннями прокурорів накладено арешт на майно на суму 660 млн грн.

Прокурори заявили позови у кримінальних провадженнях на суму 570 млн грн.


Захист інтересів держави в екологічній сфері поза межами кримінального процесу

Окремий напрям роботи екологічних прокурорів – захист державних інтересів поза кримінально-правовими засобами.

У 2023 році прокурори пред’явили 462 позови в екологічній сфері на понад 15 млрд грн.

Наразі 313 позовів задоволено та добровільно відшкодовано відповідачами 6 млрд грн.

Виконано судових рішень на 2,3 млрд грн.

Судові рішення на суму 1 млрд грн скасовано за заявами прокурорів. 36 тис га земель природоохоронного призначення повернуто державі. На суму 688 млн грн попереджено вибуття майна.

Прокурори СЕП Офісу Генерального прокурора відстояли у Верховному Суді законність судових рішень попередніх інстанцій. Ними задоволено позов Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області та стягнуто з іноземного суб’єкта господарювання 64,8 млн грн шкоди, завданої довкіллю забрудненням внутрішніх морських вод.

За результатами розгляду касаційної скарги СЕП Офісу Генпрокурора Верховний Суд у лютому 2023 року скасував судове рішення, на підставі якого на користь товариства стягнуто з ДП «Вугільна компанія Краснолиманська» 1,1 млрд грн упущеної вигоди від самовільного видобування корисних копалин. Справу направлено для нового розгляду до суду першої інстанції, тобто прокурори запобігли безпідставному стягненню коштів на цю суму.

При цьому не всі здобутки можна оцінити у вартісному вимірі, а окремі з них взагалі не доцільно вимірювати в грошах.

За активної участі прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Господарський суд Київської області повернув у державну власність 777 га земель лісового заказника загальнодержавного значення «Урочище Унава». На підставі підроблених документів вони вибули у приватну власність. У березні 2023 року за листом прокуратури право власності на вказані заповідні землі на виконання рішення суду зареєстровано за державою. Головна цінність повернутих земель лісового заказника – у збереженні від знищення та пошкодження цінної лісової території з ділянками старих дубів, зокрема вік дуба, посадженого козацьким полковником Семеном Палієм, становить понад 350 років.

Завдяки плідній та ефективній роботі на екологічному фронті прокурори мають гідні результати.

Агресія рф проти України вносить свої корективи, що вимагає додаткової координації зусиль не лише державних органів, а й громадськості, міжнародних організацій, кожного громадянина.