Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора сприятиме реалізації зеленого відновлення України

Органи прокуратури належним чином реагуватимуть на потенційні правопорушення, які  можуть бути вчинені в процесі відбудови України, аби сприяти відновленню відповідно до засад сталого розвитку та з урахуванням Європейського зеленого курсу.

Про це радник Генерального прокурора Максим Попов розповів під час виступу на слуханнях у Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

За його словами, Офіс Генерального прокурора приділяє велику увагу роботі, повʼязаній із захистом довкілля. Виявлення, припинення та розслідування кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, відшкодування збитків, завданих довкіллю було визначено пріоритетом діяльності органів правопорядку, що сприятиме посиленню співпраці з міжнародними та національними партнерами щодо попередження і реагування на будь-які правопорушення в цій сфері.

«Вже майже три роки діє Спеціалізована екологічна прокуратура ОГП, до завдань якої, серед іншого, входить організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях у сфері охорони навколишнього природного середовища, здійснення представництва інтересів держави в суді у разі їх порушення або загрози порушення у сфері охорони навколишнього природного середовища. У цьому році на координаційній нараді керівників правоохоронних органів під головуванням Генерального прокурора було визначено необхідність запровадження спеціалізації слідчих, дізнавачів та працівників оперативних підрозділів, що працюють з відповідними провадженнями, у складі Національної поліції України», — зазначив він.

Особливо важливою є робота з документування та розслідування воєнних злочинів рф проти довкілля. Загалом зареєстровано 209 відповідних кримінальних проваджень, 15 з яких за фактами вчинення екоциду. Також триває робота в межах Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни. Нещодавно група презентувала Екологічний договір для України — документ, що містить рекомендації щодо посилення екологічної безпеки в умовах воєнного часу, а також щодо реалізації зеленої реконструкції та відновлення довкілля України. 

«Генеральний прокурор є членом Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни, яку очолюють ексвіцепремʼєр-міністерка та міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Генеральний прокурор долучився до розробки Екологічного договору для України, складовими якого є три взаємопов’язані питання: оцінка збитків, забезпечення відповідальності та зелене відновлення. Роль прокуратури в цих процесах чітка — забезпечення відповідальності та реагування на можливі порушення під час процесу відбудови», — підкреслив Максим Попов.

Збитки, які рф завдала навколишньому середовищу України, також будуть враховані під час функціонування компенсаційного механізму, перший елемент якого — Реєстр збитків — вже розпочав приймання заявок.

Слухання у Комітеті Верховної Ради «Відбудова України за європейськими принципами зеленого відновлення» відбулися 8 квітня у Києві та зібрали народних депутатів, представників центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, які обговорили питання посилення екологічної безпеки та реалізацію концепції зеленого відновлення України з урахуванням міжнародного досвіду.