Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін про відкриття Реєстру збитків: Ми перейшли від запевнень до реальних дій

Про це Генпрокурор Андрій Костін заявив на міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України» у Гаазі.

Справедливість для України неможлива без покарання агресора та повернення додому всіх викрадених дітей і цивільних, захоплених російським режимом.

"Ми високо цінуємо відданість Діалогової групи меті забезпечення справедливості для України, мільйонів жертв і тих, хто пережив цю жорстоку війну. Щиро вітаємо підтримку, підтверджену в політичній Декларації сьогоднішньої конференції. Мережа відповідальності за звірства росії посилилась важливим компонентом - Реєстром збитків, що відкрився для подання заявок", - зауважив Андрій Костін.

Генеральний прокурор зазначив, що перехід від заяв до реальний дій та запуску дієвих механізмів зайняв рік. За цей час Гаага стала справжньою міжнародною столицею правосуддя та домівкою для таких інституцій, як Реєстр збитків, Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України.

"Всі елементи міжнародної частини мережі всеосяжної відповідальності не лише розташовані в Гаазі, а вже зараз працюють на результат. Ми перейшли від запевнень до дій", - наголосив Генпрокурор.

Андрій Костін також наголосив на необхідності створення трибуналу за злочин агресії. Заклик до цього закріплений у прийнятій на конференції Декларації. Він нагадав, що понад 40 держав увійшли до Спільної групи та розробляють модель такого трибуналу. 16 прокурорів з шести країн разом працюють над переслідуванням за злочин агресії. І це була ініціатива України.