Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін у Конгресі: Коли США беруть на себе ініціативу, це є прикладом для світу

Воєнні злочини рф не є випадковими — це очевидний факт. Вони масові та сплановані. Сьогодні двоє українців свідчили про звірства агресора у Комітеті із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Вдячний Майклу Макколу та Грегорі Міксу за цю можливість.

Масові вбивства мирних мешканців, тортури, сексуальне насильство, примусова депортація дітей, обстріли об'єктів цивільної інфраструктури... Це явні ознаки плану переслідування українців як національної групи, характерні для злочину геноциду.

Наприклад, ми виявили фінансову документацію, що свідчить про прямий зв'язок між катівнями та російськими спецслужбами. Це означає, що політика катувань є частиною злочинного плану кремля.

Ще одним масовим злочином є насильницькі зникнення. Лише у звільненій Херсонській області місцезнаходження понад 600 осіб лишається невідомим. Часто викрадають, катують або вбивають саме активних громадян. Людей, які не бажають відмовлятися від своєї української ідентичності.

Окупанти використовують сексуальне насильство як зброю війни. І не лише проти жінок, а й проти чоловіків, неповнолітніх та людей похилого віку. Зґвалтування, катування та сексуальні домагання часто застосовуються саме проти сімей військовослужбовців Сил Оборони України.

Таке зло не має лишатися безкарним. Сподіваємося, Конгрес розгляне нове законодавство щодо злочинів проти людяності, яке забезпечить відповідальність за такі злочини, коли злочинці опиняться на американській землі. Коли США беруть на себе ініціативу, це є прикладом для світу.

Звернення Андрія Костіна до Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США на тему "Викриття злочинів Путіна: Докази російських воєнних злочинів та інших звірств в Україні"

Шановний Пане Голово Маккол, пане Мікс, шановні члени Комітету. Щиро дякую за можливість виступити перед вами сьогодні і розповісти про воєнні злочини та інші звірства, які росія чинить в Україні. 

Перш за все, хочу висловити щиру вдячність народу та уряду Сполучених Штатів за вашу непохитну і постійну підтримку України. 

На жаль, жахливі факти, описані в заявах двох потерпілих, які ми щойно почули під час виступів, не є аномалією чи винятком з того, що відбувається на полі бою.  

Скоріше, така поведінка є характерною ознакою російської військово-політичної доктрини і способом дії російських збройних сил та їхніх найманців. Світ неодноразово був свідком руйнівних наслідків такої політики, і не лише в Україні. Як зазначив Державний секретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві від 18 лютого 2023 року, росія скоїла злочини проти людяності в Україні; і "ці дії не є випадковими чи спонтанними; вони є частиною широкомасштабного і систематичних атак Кремля проти цивільного населення України".

З 24 лютого 2022 року ми спостерігаємо та документуємо жорстокі та цілеспрямовані удари росії по житловим кварталам, лікарням, школам, дитячим садкам та навіть театрам в різних містах України. Трагедія і злочин бомбардування Маріупольського драматичного театру, в результаті якого загинуло близько 600 найбільш вразливих цивільних осіб, що опинилися в пастці в Маріуполі, є яскравим прикладом російської злочинної стратегії ведення війни. Крім того, російські війська регулярно обстрілюють шляхи евакуації та колони, позначені як цивільні, систематично вчиняють тортури та зґвалтування, а також здійснюють страти без суду і слідства, після яких по всій країні виявляють масові поховання. Ці дії не мають нічого спільного з веденням війни за правилами міжнародного гуманітарного права. Їхня мета — посіяти страх і терор.

На сьогодні ми зареєстрували понад 75 тисяч випадків воєнних злочинів. Однак докази цих злочинів зростають в геометричній прогресії. Особливо це пов'язано з деокупацією Українських територій. Наприклад, коли українські військові звільнили Херсон у листопаді 2022 року, там були виявлені ті ж самі варварські злочини, що й у Бучі та інших містах Київської області, Сумах, Чернігові та Ізюмі. 

На сьогоднішній день лише в Херсоні та області розпочато понад 13 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів, скоєних російськими військовими. Зафіксовано загибель 908 цивільних осіб.

Дозвольте звернути вашу увагу на кілька прикладів звірств, виявлених у цьому мальовничому регіоні України:

Катівні: Ми виявили близько 20 подібних локацій і ще більше незаконних місць несвободи. Понад 1 000 постраждалих від катувань надали свідчення. Вони повідомляють, що російські силовики піддавали їх різним формам жорстокого поводження, включно з побиттям палицями та гумовими кийками, використанням електричного струму, катуванням водою, роздяганням догола, погрозами смерті або каліцтва тощо. Крім того, їх змушували вигукувати проросійські гасла та слухати російський гімн. Вночі вони чули крики інших людей, яких били. 

Під час розслідування ми виявили відповідну фінансову документацію, що є доказом прямого зв'язку між катівнями та російськими спецслужбами. Це є чітким свідченням того, що політика катувань – частина злочинного плану Москви з підкорення українців.

Ще одним системним і поширеним злочином, який ми виявили, є насильницькі зникнення. Наразі лише на Херсонщині зафіксовано понад 600 осіб, місцезнаходження яких невідоме. 

Це також характерно для всіх територій, які опинилися під російською окупацією. Державні службовці та політично активні громадяни, які не погоджувалися відмовитися від своєї української ідентичності, зникали або були страчені. Окупаційні війська розгорнули повномасштабний пошук проукраїнських чи налаштованих проти росії мешканців, журналістів, українських патріотів та здійснювали проти них цілеспрямовані розправи. 

У Херсоні, як і в інших містах, сексуальне насильство також використовувалося як політична та воєнна тактика російських сил. Це робилося для того, щоб принизити та зламати опір цивільного населення. Ми задокументували у регіоні понад 60 випадків зґвалтувань. 

Наведу 3 приклади: 

– Триває розслідування за фактом насильницького позбавлення волі, постійного зґвалтування та приниження гідності мешканки Херсонської області протягом 4-х місяців — російський військовослужбовець проник до будинку потерпілої, перебував там тривалий час і разом зі зґвалтуванням погрожував фізичною розправою потерпілій та її 9-річному сину. 

– Ми також розслідуємо випадки зґвалтування неповнолітніх. В одному з сіл Херсонської області військовослужбовець окупаційних сил викрав неповнолітню з будинку в присутності матері та бабусі і зґвалтував її. 

– Ми також бачимо тенденцію щодо зґвалтувань і катувань, а також сексуальних домагань саме щодо членів сімей військовослужбовців Збройних сил України.

Одним із найжахливіших злочинів, які скоює росія, є примусове переміщення. Ми щодня бачимо, що з частини Херсонської області, яка досі перебуває під російською окупацією, окупаційна адміністрація здійснює масове примусове переселення мешканців, у тому числі дітей, на інші тимчасово окуповані території або до російської федерації. Це є продовженням стратегії розділення українців, а особливо дітей, з їхніми батьками та сім'ями задля їхньої швидкої асиміляції в російське суспільство. росія навіть спростила процес надання громадянства примусово переміщеним дітям.

Росія безсоромно порушує основоположні принципи міжнародного права. Вона скоює найтяжчі міжнародні злочини в Україні. Хоча те, що мені вдалося проговорити, є лише верхівкою айсберга, цього достатньо, щоби продемонструвати злочинний за своєю суттю план російського керівництва, спрямований на поширення страху і терору та викорінення опору серед українців, щоб росія могла знищити українську ідентичність. Більше того, задокументовані злочини мають систематичний і широкомасштабний характер. Це явні ознаки плану переслідування українців як національної групи, спрямованого проти української ідентичності та української державності. Це ознаки, характерні для злочину геноциду.

Таке зло не може залишитися безкарним. Наш обов'язок – зробити все, щоб викрити жахливі злочини, які рф скоює в Україні. Але викриття недостатньо. Щоб гарантувати, що це ніколи не повториться, і забезпечити справедливість для жертв, всі ті, хто організував і забезпечив вчинення основних міжнародних злочинів, повинні понести відповідальність. Лише після встановлення істини, притягнення винних до відповідальності та надання адекватного відшкодування постраждалим ми зможемо сказати, що справедливість відновлена.

Я знаю, що Конгрес США розглядає поправки до кримінального кодексу, щоб включити нове положення про криміналізацію злочинів проти людяності, яке забезпечить покарання за такі злочини, коли злочинці з'являються на американській землі. Коли США беруть на себе ініціативу в цих питаннях, світ уважно стежить за ними. І це надихає на активніші дії для забезпечення верховенства права на міжнародному рівні.

Упевнений, що Україна пліч-о-пліч зі Сполученими Штатами та іншими країнами цивілізованого світу досягне цього.