Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Знущався та катував мирних мешканців Херсонщини - повідомлено про підозру військовому РФ

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури встановлено та повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни військовослужбовцю РФ (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, з початку окупації Херсонської області військовослужбовець одного з підрозділів збройних сил РФ був призначений так званим «комендантом - начальником гарнізону», який дислокувався у смт Лазурне. 

До підпорядкування псевдокомендатури увійшли населені пункти Лазурне, Приморське, Круглоозерка, Залізний Порт і територія Чорноморського біосферного заповідника. 

Він особисто, а також надаючи вказівки та накази, брав участь у затриманні і катуванні місцевих мешканців із проукраїнською позицією, незаконно захоплював нерухомість.

Підозрюваний разом зі своїми спільниками - військовими РФ, затримали голову однієї із селищних рад Скадовського району. Його утримували в підвалі пансіонату, систематично били, погрожували розправою та здійснювали постріли над головою, імітуючи страту. 

Від чоловіка вимагали надати інформацію щодо проукраїнських активістів та місцевих мешканців, а також схиляли до співпраці.

Наразі встановлюються інші солдати РФ, причетні до цих злочинів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Одеській області за оперативного супроводу співробітників ГВ ЗНД УСБУ в Одеській області.