Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Змінювали дані в електронній системі у галузі будівництва – підозрюють трьох посадовців Національної спілки архітекторів України

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру керівнику Національної спілки архітекторів України і двом його спільникам за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних систем (ч. 2 ст. 361 КК України).

За даними слідства, підозрювані займалися махінаціями у галузі будівництва. Вони видавали нібито «нові» сертифікати атестації архітекторів. Хоча насправді міняли персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах, не маючи на це права.

Для цього представник Національної спілки архітекторів передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. Це дозволило редагувати дані колишніх архітекторів з окупованого Криму.

Всі дії архітекторів з використанням таких «нових» сертифікатів можуть бути визнані в судовому порядку незаконними.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій, що в подальшому було підтверджено відповідною судовою комп’ютерно-технічною експертизою.

Досудове розслідування здійснюється ГСУ Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Департаменту кібербезпеки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.