Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Злочини проти довкілля — злочини проти майбутнього

Завдяки проактивній позиції України та залученості міжнародних партнерів довкілля вже не є мовчазною жертвою війни. Наш голос на його захист чують в усьому світі. Про це в деталях розповів Генеральний прокурор Андрій Костін у своїй колонці для видання Kyiv Post.

"Очевидно, що в пріоритеті українських органів правопорядку та прокуратури – злочини, які спричинили тяжкі людські страждання. Та якщо поглянути на наслідки збройних конфліктів у світі, ми побачимо, що понівечене війною довкілля – це десятиріччя страждань майбутніх поколінь. 

Півтора року тому ми з командою започаткували напрям роботи, присвячений забезпеченню відповідальності за спричинену війною шкоду довкіллю, та почали привертати увагу міжнародних партнерів до цих питань.

Сьогодні Україна – перша країна в світі, яка розслідує воєнні злочини проти довкілля та забезпечує відповідальність за них в рамках національної юрисдикції. Зокрема, ми є однією з 15 країн світу, законодавство яких передбачає відповідальність за екоцид.

Ми та МКС розробляємо національні та міжнародні стандарти притягнення до відповідальності за воєнні злочини проти довкілля. Системно співпрацюємо з Міністерством Юстиції США", – зазначив Андрій Костін.

Детально про те, що роблять українські прокурори для забезпечення комплексного захисту довкілля та останні інновації європейського законодавства у цій сфері читайте в колонці Генерального прокурора.