Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Збереження європейських санкцій щодо ексвисокопосадовців – Офіс Генпрокурора цьогоріч надіслав 62 повідомлення до ЄС

Офіс Генерального прокурора забезпечує регулярне інформування Європейської служби зовнішньої діяльності, у складі якої діє санкційний підрозділ, про стан та прогрес розслідування кримінальних проваджень щодо осіб, до яких застосовано обмежувальні заходи рішенням Ради ЄС.

З моменту запровадження санкцій, українська прокуратура надіслала сотні інформаційних повідомлень на адресу санкційного підрозділу ЄС. У поточному році на адресу Європейського Союзу вже надіслано 62 такі повідомлення.

Задля підтримання застосованих санкцій наприкінці жовтня 2021 року Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою направлено листа на адресу Європейської служби зовнішньої діяльності. До нього додавалися 1210 аркушів матеріалів, які включали інформаційні повідомлення слідчих, детективів та процесуальних керівників у конкретних кримінальних провадженнях, а також копії процесуальних рішень, необхідних для чергового щорічного перегляду санкцій, застосованих проти колишніх українських високопосадовців та пов’язаних з ними осіб.

Європейський Союз дуже відповідально ставиться до питання застосування санкцій, приділяючи особливу увагу питанню дотримання у кримінальному провадженні права на захист та права на ефективний засіб юридичного захисту підозрюваних, тому просить надавати не лише інформацію про прогрес у розслідуванні, а й підтвердження вручення підсанкційним особам процесуальних рішень.

Від якості та повноти інформації, підготовленої органами досудового розслідування та процесуальними керівниками, залежать рішення ЄСЗД щодо доцільності продовження санкцій ЄС стосовно конкретних осіб.

Питання застосування Європейським Союзом персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів стосовно колишніх високопосадовців України та їхнього найближчого оточення, а також подальшого подовження їх дії перебуває на особистому контролі Генерального прокурора Ірини Венедіктової.

Відповідні інформаційні повідомлення Офіс Генерального прокурора надсилає також на адресу урядів Швейцарської Конфедерації, Канади, Князівства Ліхтенштейн та інших країн, якими запроваджено санкції відносно колишніх українських високопосадовців.

Так, у серпні цього року на адресу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії надіслано 29 інформаційних повідомлень про стан розслідування кримінальних проваджень щодо підсанкційних осіб.

Нагадаємо, що в лютому цього року за ініціативи Генпрокурора відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів щодо комплексу заходів та узгоджених дій, необхідних для забезпечення інформування ЄС з використанням дипломатичних і правоохоронних можливостей та заохочення іноземних партнерів до збереження санкцій, застосованих до українських екс-високопосадовців.