Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захоплення державної влади – завершено досудове розслідування стосовно колишнього Президента України та ексзаступника Міністра юстиції

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування за обставинами захоплення колишнім Президентом України державної влади та пособництва у цьому ексзаступником Міністра юстиції України (ч. 1 ст. 109 та ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 КК України).

Слідством встановлено, що у вересні-жовтні 2010 року колишній Президент України за пособництва заступника Міністра юстиції України та інших осіб захопив державну владу шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які відносились до компетенції законодавчої і виконавчої влади.

Оскільки колишні високопосадовці тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось Державним бюро розслідувань за спеціальною (заочною) процедурою.

Наразі стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з якими, обвинувальний акт буде скеровано до суду для вирішення питання про можливість розгляду справи за відсутності обвинувачених (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.