Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захоплення державної влади – судитимуть колишнього Президента України та ексзаступника Міністра юстиції

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обставинами захоплення колишнім Президентом України державної влади та пособництва у цьому ексзаступником Міністра юстиції України (ч. 1 ст. 109 та ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 КК України).

У кримінальному провадженні розслідувалися обставини вчинення у вересні – жовтні 2010 року експрезидентом, за пособництва ексзаступника Міністра юстиції та інших осіб, дій, спрямованих на захоплення державної влади шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які відносились до компетенції законодавчої, виконавчої і судової гілки влади.

Оскільки обвинувачені тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Державним бюро розслідувань за спеціальною (заочною) процедурою.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.