Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заволодінні коштами Міноборони в сумі 580 тис доларів США – викрито трьох учасників злочинної групи

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора трьом учасникам злочинної групи, у тому числі діючому адвокату, повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, група осіб, бажаючи заволодіти частиною державних коштів, діючи за дорученням у якості представників Міністерства оборони України, підшуковували за кордоном постачальників товарів військового призначення для потреб Збройних Сил України. Вони організували укладення договору між Міноборони та постачальником такої продукції із Турецької Республіки на суму понад 16 млн євро, що в еквіваленті становить близько 700 млн грн.

Отримавши підтвердження про перерахування коштів від Міноборони на рахунки турецької компанії, вони ввели в оману її керівників та повідомили їм про наявність у бахрейнської компанії 1000 військових балістичних жилетів IV рівня захисту і можливість їх термінової поставки для Міністерства оборони України. Підозрювані переконали керівництво турецької компанії перерахувати частину коштів, отриманих від Міноборони на рахунки компанії з Бахрейну.

З’ясувалося, що всі троє підозрюваних є співзасновниками цієї бахрейнської компанії, а один з них ще й директором. Учасники злочинної групи не мали намірів поставляти Міноборони військові балістичні жилети. Натомість заволоділи державними коштами в сумі 580 тис доларів США, які перерахувала турецька компанія.

Правоохоронцями проведено понад 20 обшуків, вилучено документи, грошові кошти у сумі понад 17 млн грн, 400 тис доларів США та 100 тис євро, інші предмети.

Наразі вживаються заходи щодо встановлення інших осіб, які можуть бути причетними до цієї злочинної схеми.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими управління розслідування корупційних злочинів ГСУ Нацполіції України за оперативного супроводу працівників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.