Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завершено розслідування щодо незаконного збагачення колишнього одеського воєнкома на 150 млн грн

За спільного процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованих прокуратур у сфері оборони Офісу Генерального прокурора та Південного регіону завершено досудове розслідування стосовно екскерівника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за фактами незаконного збагачення (ст. 368-5 КК України).

Згідно з матеріалами слідства, колишній керівник Одеського ОТЦК та СП за період перебування на цій посаді за відсутності таких законних доходів набув активів на майже 150 млн грн.

Встановлено, що після повномасштабного вторгнення за його дорученням члени родини придбали в Іспанії об’єкти нерухомості та автомобілі преміум класу. При цьому офіційний спільний дохід родини не покривав цих витрат.

У грудні 2023 року на підставі запиту Офісу Генпрокурора про міжнародну правову допомогу накладено арешт на майно одеського воєнкома в Іспанії: це вілла та офісне приміщення. Також судом накладено арешт на 9 земельних ділянок, два будинки, одне домоволодіння, дві квартири та 1/3 квартири, 6 елітних автомобілів.

Наразі за дорученням прокурора слідчий повідомив стороні захисту про завершення досудового розслідування та надав доступ до матеріалів для ознайомлення.

Колишній одеський воєнком перебуває під вартою.

Матеріали за фактом нез’явлення екскерівника Одеського ОТЦК та СП на службу та ухилення від військової служби виділені в окреме кримінальне провадження, досудове розслідування у якому триває (ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 409 КК України).

Досудове розслідування здійснювалося ГСУ Державного бюро розслідувань.

Як повідомлялося, у жовтні 2023 року повідомлено про підозру начальнику Рівненського обласного ТЦК за фактом незаконного збагачення на понад 46,5 млн грн. За клопотанням прокуратури суд передав в управління АРМА належне йому майно – дві земельні ділянки, сім котеджних будинків, вантажний автомобіль, тягач та напівпричіп загальною вартістю понад 50 млн гривень. Наразі обвинувальний акт вже скеровано до суду.

Крім того, у вересні 2023 року у незаконному збагаченні на понад 8,8 млн грн повідомлено про підозру начальнику Дніпропетровського обласного ТЦК. В межах кримінального провадження за клопотанням прокуратури суд заарештував його майно – дві квартири, частину торговельного комплексу та 3 елітних автомобілів загальною вартістю 7,5 млн грн.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.