Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завершено проведення співбесід з кандидатами на вакантні посади прокурорів в окружних прокуратурах

Кадровими комісіями з добору на вакантні посади прокурорів в окружних прокуратурах завершено проведення співбесід з кандидатами з метою виявлення відповідності кандидатів вимогам доброчесності, а також професійної компетентності.

Із 1042 кандидатів на вакантні посади прокурорів в окружні прокуратури кадровими комісіями визначено 572, які пройшли добір на 503 посади прокурорів в окружних прокуратурах.

Згідно з вимогами пункту 56 Порядку проведення добору на зайняття вакантної посади прокурора, затвердженого наказом Генерального прокурора від 10 січня 2020 року № 11 (далі – Порядок), оприлюднюємо загальний рейтинг кандидатів, які пройшли добір.

Теоретична (первинна) підготовка та практична підготовка проходитимуть відповідно до Програми проходження стажування кандидатом на посаду прокурора окружної прокуратури, яка затверджена керівником Тренінгового центру прокурорів України за погодженням із Генеральним прокурором (ПРОГРАМА).

Відповідно до пункту 59 Порядку проведення добору на зайняття вакантної посади прокурора, кандидати, які успішно пройшли співбесіду, однак не увійшли до загального рейтингу кандидатів, можуть в установленому порядку претендувати на заміщення вакантних посад, оприлюднених в оголошенні про добір, які після завершення стажування не були заміщені.

Таким чином, для проходження першого етапу стажування – навчання у Тренінговому центрі прокурорів України будуть направлені 572 особи, які пройшли добір на вакантну посаду прокурора окружної прокуратури, у тому числі ті, які успішно пройшли співбесіду, однак не увійшли до загального рейтингу кандидатів (СПИСОК).

Наказом Генерального прокурора «Про направлення на стажування осіб, які пройшли добір на посаду прокурора окружної прокуратури» від 24.09.2021 № 300 визначено строк проходження теоретичної (первинної) підготовки в Тренінговому центрі прокурорів України з 4 по 19 жовтня 2021 року в режимі онлайн.

Відповідно до пункту 8 Порядку проходження стажування в органах прокуратури, затвердженого наказом Генерального прокурора від 10.01.2020 № 15, до практичної підготовки допускається кандидат, який успішно пройшов теоретичну підготовку. Проходження стажування кандидатом, який неуспішно пройшов теоретичну підготовку, припиняється.

Інформація щодо проходження практичної підготовки буде опублікована на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора додатково.

Після завершення стажування кадровий підрозділ Офісу Генерального прокурора згідно із загальним рейтингом кандидатів формує остаточний рейтинг із числа кандидатів, що успішно пройшли стажування (пункт 58 Порядку).

Кандидат, який займає вище місце в остаточному рейтингу, має переважне право на зайняття вакантної посади, оприлюдненої в оголошенні про добір. У разі отримання кількома кандидатами однакової кількості балів переважне право на зайняття вакантної посади має кандидат із більшим стажем роботи в галузі права, що визначається відповідно до статті 27 Закону України «Про прокуратуру». 

Згідно з частиною першою статті 56 Закону України «Про запобігання корупції» стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції, проводиться спеціальна перевірка, у тому числі щодо відомостей, поданих особисто.

Відповідно до підпункту 3 пункту 22 розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» після призначення особи на посаду прокурора стосовно такої особи проводиться спеціальна перевірка. Прокурор, щодо якого за результатами спеціальної перевірки встановлено обставини, які є підставою для відмови у призначенні на посаду, вважається таким, що не пройшов спеціальної перевірки, та підлягає негайному звільненню з посади особою, уповноваженою законом приймати рішення про звільнення прокурора, із зазначенням підстави звільнення – непроходження спеціальної перевірки.

Отже, кандидати, які успішно пройшли добір на посаду прокурора у відповідному органі прокуратури та увійшли у рейтинг із числа кандидатів, що успішно пройшли стажування, однак перебувають у трудових відносинах, після проходження стажування та до вирішення питання щодо призначення на посаду прокурора в окружній прокуратурі повинні: