Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Затримано «ідейну» харківʼянку, яка вишукувала місця дислокації ЗСУ для прицільних російських атак ракетами та безпілотниками

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру раніше судимій жінці за фактом державної зради, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, наприкінці 2023 року безробітна харківʼянка через месенджер Telegram почала спілкуватись з представником російської спецслужби.

Від нього вона отримала завдання — збирати та передавати інформацію про розташування українських військових в обласному центрі. Відомо, що гроші за наведення ракет та безпілотників по ЗСУ вона не отримувала. Харківʼянка підтримувала «руський мир», тому була готова працювати безкоштовно. 

Крім того, жінка вже мала проблеми із законом: в її «біографії» вироки за злочини у сфері обігу наркотичних засобів та крадіжки.

Вона позначала координати об’єктів у Google-мапі, де, на її думку, могли базуватись українські військовослужбовці. Потім відправляла їх російському куратору.

Правоохоронці затримали харківʼянку в порядку ст. 208 КПК України. 

Під час обшуків у жінки виявили телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь рф.

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення - підозрюваній обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.