Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Засуджено двох колишніх працівників СБУ, які катували активіста в окупованому Криму

За публічного обвинувачення прокуратури автономії двох колишніх працівників СБУ Криму заочно засуджено до 9 та 10 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка.

Після окупації півострова у 2014 році колишні працівники СБУ почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до так званого управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополь.

На початку 2015 року «співробітники ФСБ» у Сімферополі викрали, а надалі ув’язнили українського активіста, учасника Революції Гідності. До нього застосовувались катування електронним струмом, фізичне насильство та погрози.

Такими методами засуджені намагалися отримати зізнання у злочині, якого активіст не вчиняв, а саме у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у 2014 році на Майдані Незалежності у Києві.

Через декілька місяців окупанти вже розпочали суд над потерпілим. Обвинувачення проти нього представляла колишня окупаційна «прокурорка» Криму. Пізніше за цю справу вона отримала звання «генерала».

Суд визнав винними «працівників» незаконно створеного УФСБ у вчиненні воєнного злочину, що полягає у катуванні і незаконному ув’язненні громадянина України та є серйозним порушенням ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.