Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заступник Генпрокурора провів нараду керівників правоохоронних та інших державних органів щодо охорони та збереження лісів

В Офісі Генерального прокурора під головуванням заступника Генерального прокурора Дмитра Вербицького відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів щодо охорони та збереження лісів, протидії кримінальним правопорушенням у цій сфері в умовах воєнного стану.

Обговорили сучасні виклики та проблемні питання щодо попередження та протидії незаконним порубкам лісу та незаконному обігу лісодеревини, своєчасності та повноти інвентаризації та обліку земель лісогосподарського призначення, недопущення їх протиправного відчуження, впливу воєнного стану на стан законності у лісовій галузі.

Ліси нашої держави зазнали безпрецедентних втрат. Внаслідок активних бойових дій від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України пошкоджено десятки тисяч гектарів лісу. У 70 % випадків вони є причиною лісових пожеж, кількість яких збільшилася у рази. Майже 650 тис гектарів потребує розмінування. Це вимагає від уповноважених державних органів вжиття додаткових заходів, передусім в регіонах, де спостерігається ріст злочинності на цьому напрямі.

Дмитро Вербицький наголосив на необхідності покращення взаємодії між правоохоронними органами та органами державного нагляду, а також активізації роботи для боротьби з корупційними проявами у лісогосподарській галузі.

Окрему увагу звернули на необхідність посилення боротьби зі злочинами, пов’язаними із закупівлею громадянами дров, у тому числі через інтернет, їх захисту від шахрайських дій.

У свою чергу запрошені представники державних органів більш детально зупинилися на деяких питаннях щодо удосконалення взаємодії між всіма компетентними державними органами, наявних негативних тенденцій у цій сфері та запропонували шляхи для їх подолання.

Учасники спільної наради прийняли постанову, яка передбачає проведення низки узгоджених заходів. Їх виконання сприятиме захисту державних і суспільних інтересів, охороні та збереженню лісів, як унікального національного багатства.

У заході взяли участь представники Нацполіції України, ДБР, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державного агентства лісових ресурсів України, Державної аудиторської служби України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, а також Верховної Ради України.