Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заниження митної вартості імпортованої кави зі збитками на 7,7 млн грн – викрито 11 посадовців митниці

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито 11 учасників злочинної групи з числа колишніх і діючих працівників Полтавської митниці ДФС, які спільно із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності систематично занижували митну вартість імпортованої кави при оформленні. 

За даними слідства, начальник Полтавської митниці ДФС спільно з начальником відділу митного оформлення і дев’ятьма державними інспекторами цієї ж митниці організували злочинну групу. Вони вступили у змову з підприємцями – імпортерами кави і протягом 2018 – 2019 років здійснювали митне оформлення товару за заниженими митними платежами.

При цьому учасники групи систематично умисно ігнорували інформацію від органів прокуратури та слідства про встановлені факти ухилення від митних платежів окремими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності замість того, щоб вжити відповідні заходи реагування. 

Внаслідок протиправних дій митників Державний бюджет України недоотримав коштів на загальну суму 7,7 млн грн. 

Наразі про підозру у вчиненні тяжких корупційних злочинів повідомлено 11 посадовцям митниці. Їм інкриміновано зловживання владою або службовим становищем (ч. 3 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 364 КК України). 

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів, а також відшкодування завданих збитків у повному обсязі. 

Досудове розслідування здійснюється територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтава, за оперативного супроводу оперативників цього ж управління. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.