Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Забруднення земель у курортному Славську на Львівщині – судитимуть посадовців комунального підприємства

Прокурори Стрийської окружної прокуратури Львівської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього та діючого директорів одного із комунальних підприємств Львівщини. Їм інкримінують забруднення земель (ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 239 КК України). Діючому керівнику інкриміновано також службову недбалість з тяжкими наслідками (ч. 2 ст. 367 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені протягом 2018-2022 років по черзі у Славську очолювали комунальне підприємство. Вони незаконно захороняли сміття на забороненому для використання місцевому полігоні твердих побутових відходів.

Попередньо, між селищною радою та комунальним підприємством було укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів. Згідно його умов відходи мали вивозити на діючий Стрийський полігон твердих побутових відходів.

Проте службові особи створювали лише документальну видимість утилізації сміття за визначеним договором місцем. А насправді вивозили його на Славський закритий полігон, фунціонування якого з 2010 року зупинена згідно приписів Державної екологічної інспекції у Львівській області. 

Внаслідок дій посадовців спричинено екологічне забруднення земель поряд з полігоном, прибережної захисної смуги та поверхневих вод місцевої річки. Загальна сума збитків становить майже 2,8 млн грн. 

Досудове розслідування здійснювали слідчі Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області за оперативного супроводу Управління СБ України у Львівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.