Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Забруднення річки Уди – на Харківщині судитимуть керівництво колонії та підприємства ДКВС (ФОТО)

Харківською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно заступника начальника Темнівської виправної колонії №100 та начальника одного з відділів колонії, а також директора підприємства Державної кримінально-виконавчої служби України за фактами службової недбалості, забруднення земель, порушення правил охорони вод (ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 239, ч. 1 ст. 242 КК України).

За даними слідства, службові особи виправної колонії та державного підприємства ДКВС України, що спеціалізується на виробництві різних груп товарів та, в тому числі, перероблює пластик, неналежно виконували свої службові обов’язки. Вони були достовірно обізнані, що водовідведення від будівель, розташованих на території установи та підприємства, здійснювалося частково зруйнованим, не введеним в експлуатацію каналізаційним комплексом, проте не вживали заходів для зменшення впливу шкідливих факторів.

У результаті побутові каналізаційні та стічні води промислових об’єктів без фільтрації та очищення скидались по прибережній захисній смузі і потрапляли в річку Уди. Внаслідок цього спричинено забруднення земель водного фонду і поверхневих вод шкідливими речовинами, чим створено небезпеку для довкілля, життя і здоров’я людей, спричинено тяжкі наслідки екології. Сума завданої шкоди складає майже пів мільйона гривень.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося територіальним управлінням ДБР, розташованим в м. Полтаві, оперативний супровід – територіальним управлінням ДБР, розташованим в м. Полтаві, та Управлінням СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.