Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За жорстоке поводження з мирними жителями нині деокупованої Макіївки на Луганщині судитимуть командира підрозділу росгвардії у складі «ахмату»

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно командира зведеного підрозділу росгвардії у складі чеченського загону спецпризначення «ахмат» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що під час окупації села Макіївка Сватівського району обвинувачений організовував так звані «зачистки». Російські військові проводили «обшуки» в домівках місцевого населення.

У квітні 2022 року семеро «ахматівців» під його командуванням зайшли до будинку, де проживали чоловік та жінка. Зв’язали господарів та відвезли до місця облаштування ворожого штабу – приміщення селищної гімназії. З помешкання викрали гроші та побутову техніку.

Протягом дня вони незаконно утримували потерпілих в різних кабінетах гімназії. Вимагали повідомити інформацію про патріотично налаштованих жителів району, розташування сил оборони, учасників АТО/ООС, місця встановлення українських прапорів.

До жінки застосували електричний струм та нанесли їй численні удари металопластиковою трубою по різним частинам тіла. А після – кілька годин тримали прикутою кайданками до батареї.

Після знущань над потерпілою завели до неї чоловіка, наказали попрощатися, одягнули мішок на голову та відвезли додому.

У подальшому військові спецзагону продовжили катувати жінку ще декілька годин і лише пізно ввечері її відпустили.

Ці дії прямо заборонені міжнародним гуманітарним правом.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.