Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За жорстоке поводження з цивільним населенням судитимуть трьох учасників терористичної організації «ДНР»

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників терористичної організації «ДНР».

Їм інкриміновано державну зраду, участь у діяльності терористичної організації, порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 111; ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені обіймали псевдопосади «оперативного співробітника», «старшого оперуповноваженого першого відділення відділу захисту конституційного ладу і боротьби з тероризмом» та «старшого слідчого слідчого відділу» у так званому «міністерстві державної безпеки «ДНР».

З січня по листопад 2016 року, перебуваючи на псевдопосадах та діючи на виконання завдань ватажків терористичної організації «ДНР», вони жорстоко поводились з цивільними громадянами, затриманими в окупованому Донецьку за проукраїнські погляди.

Під час проведення допитів та незаконного утримання бойовики застосовували до мирних мешканців тортури, систематично наносили потерпілим велику кількість ударів руками і ногами по різних частинах тіла, що спричиняло сильний фізичний біль і страждання. Також обвинувачені здійснювали психологічний тиск, щоб деморалізувати та залякати незаконно затриманих громадян.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося ГСУ Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.