Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За участь у проведенні псевдореферендуму мешканку Луганщини засуджено до 10 років ув’язнення

За публічного обвинувачення прокурорів Щастинської окружної прокуратури Луганської області місцеву мешканку визнано винною у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Їй призначено максимальне за інкримінованими статтями покарання ‒ 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також позбавлено права впродовж 15 років обіймати посади в органах влади.

Прокурори у суді довели, що одразу після повномасштабного російського вторгнення в Україну працівниця будинку культури у Станиці Луганській почала співпрацювати з ворогом.

У вересні 2022 року жінка взяла участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо «приєднання» тимчасово окупованої території Луганщини до складу рф.

Засуджена розповсюджувала серед місцевого населення агітаційні листівки із закликами прийти на «референдум» і підтримати відокремлення регіону від України.

На так званому «волевиявленні» жінка була «членом ТВК». Вона видавала бюлетені, ідентифікувала осіб, що прийшли на дільницю, а також брала безпосередню участь у підрахунку «голосів».

Вирок ухвалено заочно. Покарання засуджена відбуватиме з моменту затримання. 

Наразі вона оголошена у розшук. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Зазначимо, що засуджена мала проросійські погляди і раніше. У 2014 році вона брала участь у проведенні незаконного референдуму щодо створення так званої «лнр».