Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За фактами проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей здійснюються кримінальні провадження

Лідери псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР» спільно з представниками окупаційних адміністрацій в Херсонській та Запорізькій областях після нетривалої підготовки 23 вересня 2022 року розпочали проведення постановочного волевиявлення. Незаконні дії представників окупаційної влади спрямовані на зміну меж території та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України.

За обставинами проведення представниками держави-агресора псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей за процесуального керівництва прокуратур розпочато ряд кримінальних проваджень за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та колабораційної діяльність (ст. 110, ст. 111-1 КК України).

Під час досудового розслідування здійснюється документування і перевірка причетності до протиправної діяльності понад 4000 осіб, задіяних в організації так званих «референдумів».

Правоохоронці також вже встановили особи більше ніж однієї тисячі російських силовиків, яких планують залучити до «охорони» заходів псевдоголосування. Допомагати їм мають псевдослужбовці та посадовці, які увійшли до складу створених окупантами «органів влади».

В рамках досудового розслідування у вже розпочатих кримінальних провадженнях перевіряється інформація, отримана співробітниками СБ України, щодо осіб, які добровільно погодились очолити так звані «территориальные избирательные комиссии». Наразі ідентифіковано більше 390 з них.

На даний час вже повідомлено про підозру ряду псевдокерівників та псевдоголів виборчих комісій: голові окупаційної адміністрації Запорізької області, голові виборчої комісії окупаційної адміністрації Запорізької області, головам окупаційної адміністрації м. Бердянськ, Якимівської ОТГ, м. Мелітополь, голові окупаційної Мелітопольської районної адміністрації.

Підготовлено повідомлення про підозру керівникам псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР», голові так званої «Центральної виборчої комісії «ЛНР», раднику так званого «голови ЛНР», одній з організаторок «Общественного штаба референдума», голові так званої народної ради «ДНР», голові так званої громадської палати «ДНР», голові так званої «Центральної виборчої комісії «ДНР». А також керівнику так званої ВЦА Херсонської області та його заступнику, начальнику так званого департаменту внутрішньої та зовнішньої політики ВЦА Херсонської області - куратору проведення референдуму, члену так званої ЦВК області, головам так званих тимчасових виборчих комісій Генічеського, Бериславського та Новокаховського районів, а також ряду інших осіб.

Органами прокуратури спільно зі слідчими та оперативними працівниками Служби безпеки України, а також Головного управління розвідки Міністерства оборони України вживаються процесуальні заходи з документування злочинної діяльності вищевказаних осіб у рамках вже розпочатих кримінальних проваджень.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.