Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За допомогою фішингу заволоділи 11 млн грн коштів Фонду гарантування вкладів – викрито 12 учасників злочинної організації

За процесуального керівництва прокурорів Печерської окружної прокуратури м. затримано та повідомлено про підозру 12 учасникам злочинної організації.

Їм інкриміновано участь у злочинній організації, несанкціоноване втручання в роботу інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем, шахрайство, посів або вирощування снотворного маку чи конопель, привласнення обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, організацію або утримання місць для незаконного вживання чи виготовлення наркотичних засобів, а також незаконне виробництво, виготовлення, зберігання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 361, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 361, ч. 1 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 1 ст. 317, ч. 3 ст. 307 КК України).

За даними слідства, злочинна організація діяла на території міста Києва та Дніпропетровської області. Її учасники спеціалізувалися на шахрайському заволодінні грошовими коштами з банківських рахунків громадян. Вони використовували фішингові посилання для отримання даних банківських карток громадян та надалі привласнювали гроші.

За такою схемою підозрювані також привласнили кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі близько 11 млн грн, які знаходились на рахунку одного з приватних нотаріусів міста Києва. У подальшому ці кошти повинні були перераховуватися вкладникам одного з ліквідованих банків.

Підозрювані обманом змусили нотаріуса розкрити конфіденційні дані, після чого скористалися доступом до його рахунку через онлайн-банкінг.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання учасників злочинної організації.

За клопотанням прокуратури усім підозрюваним обрано запобіжні заходи – тримання під вартою без визначення застави.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Печерського управління поліції ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводу ДКІБ СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.