Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За держзраду судитимуть очільницю районного суду Харківської області

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно очільниці Вовчанського районного суду Харківської області за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Спеціальним досудовим розслідуванням встановлено, що суддя добровільно пішла на співпрацю з російськими загарбниками, які окупували м. Вовчанськ. Завдяки її сприянню було утворено незаконний судовий орган — «Волчанский районный суд Харьковской области». Обвинувачена обійняла у ньому посаду «председателя».

Суддя провела збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Вона повідомила, що буде проходити курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території РФ, а після повернення — особисто прийматиме іспит від кожного працівника на знання законодавства РФ.

Суддя повідомила, що для роботи у суді під її головуванням необхідний паспорт громадянина РФ та закликала підлеглих якнайшвидше його отримати. У приміщенні суду вона організувала пункт приймання документів для отримання російських паспортів.

На початку вересня вона склала штатний розпис та список працівників незаконного судового органу та надіслала всі документи двом псевдоочільникам — «главе ВГА Харьковской области» і «главе ВГА Волчанского района Харьковской области».

Після деокупації Вовчанська обвинувачена разом з російськими військовими втекла на територію держави-агресора.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, оперативний супровід — співробітники ДБР та Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.