Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За 10 тис дол США пропонували уникнути призову та виїхати за кордон – на Закарпатті судитимуть двох чоловіків

Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох місцевих жителів за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені налагодили схему протиправного перетину кордону чоловіками, які підлягали призову на військову службу.

Вони обіцяли забезпечити «потрібний» результат проходження військово-лікарської комісії. На його підставі «клієнта» визнавали непридатним для проходження служби та виключали з обліку. Після отримання фіктивних документів чоловік міг виїжджати за межі України.

Свої послуги обвинувачені оцінили в 10 тис доларів США. Грошова винагорода передавалася декількома частинами.

Правоохоронці затримали двох ужгородців після отримання військовозобов’язаним фіктивних документів у червні 2023 року. Вони встигли одержати від нього 180 тис грн і 3500 доларів США.

Наразі стосовно одного з них у суді перебуває обвинувальний акт за фактом організації незаконного переправлення військовозобов’язаних через кордон. У 2022 році він налагодив незаконний «бізнес» на ухилянтах, до якого залучив свого сина та співробітницю ВЛК.

Організовану групу обвинувачують у причетності до виїзду в країни ЄС понад 20 людей, які змогли перетнути кордон на підставі фальсифікованих медичних документів.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Ужгородського районного управління поліції із залученням оперативників кримінальної поліції ГУ Нацполіції Закарпаття та Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.