Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
З Німеччини до України екстрадовано підозрюваного у шахрайстві на понад 6 млн грн (ФОТО)

Департамент міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора із залученням каналів Інтерполу забезпечив прийом на території України запитуваної особи – підозрюваного у шахрайстві. За результатами екстрадиційної процедури Федеральне відомство юстиції Федеративної Республіки Німеччина задовольнило запит української сторони про його видачу.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин України систематично займався заволодінням коштами потерпілих шляхом зловживання довірою. Він розробив чіткий план злочинних дій, які формально носили характер господарської діяльності, яка полягала в укладенні договорів поставки товарів, наданні боргових розписок без наміру виконувати взяті на себе зобов’язання. При цьому не працював і не був зареєстрований як ФОП, тобто підприємницькою діяльністю не займався.

За даними слідства, таким чином протягом 2016-2018 років підозрюваному вдалось заволодіти коштами п’ятьох потерпілих на суму більше 6 млн грн. Під час спроби заволодіння ще понад 260 тис грн, він був викритий правоохоронцями.      

У зв’язку з ухиленням від органу досудового розслідування у вересні 2019 року його було оголошено у міжнародний розшук. А у січні 2021 року підозрюваний був затриманий на території Федеративної Республіки Німеччина.

Департамент міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокурора підтримав клопотання органу досудового розслідування та скерував до німецької сторони запит про видачу цієї особи. Крім того, Офіс Генпрокурора на запити ФРН надав необхідні гарантії дотримання прав особи на території України у разі її видачі.

Після прийому екстрадованого на території України, його передали працівникам правоохоронних органів для організації подальшого притягнення до кримінальної відповідальності.