Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
З Болгарії екстрадовано керівника злочинного угруповання, яке займалося переправленням ухилянтів за кордон

Прокурори Кіровоградської обласної прокуратури домоглися екстрадиції до України мешканця Запорізької області, який підозрюється у налагодженні діяльності міжрегіональної злочинної організації з незаконних переправлень військовозобов’язаних для уникнення мобілізації.

25 квітня 2024 року його екстрадували з території Республіки Болгарія в Україну.

За даними слідства, до складу угруповання, яке чоловік створив та очолив, усього входило 8 осіб. Вони налагодили механізм перетину держкордону чоловіками призовного віку за грошову винагороду на підставі підроблених документів.

Вартість такої «послуги» становила від 2500 до 6500 доларів США з однієї людини.

За майже місяць протиправної діяльності угруповання встановлено близько 40 фактів незаконного переправлення ухилянтів. Загальна сума «прибутку» склала близько 9 млн грн.

Організатору оборудки інкриміновано створення і керівництво злочинною організацією, незаконне переправлення осіб через державний кордон України та підроблення офіційних документів (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332, ч. 1, ч. 4 ст. 358 КК України).

Підозрюваний переховувався від слідства за межами країни.

Наразі він перебуває під вартою.

Обвинувальні акти стосовно шести членів злочинного угруповання вже перебувають на судовому розгляді. Ще один оголошений у розшук.

Спецоперація проводилася за оперативного супроводу Управління СБУ в Кіровоградській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.