Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження моделі Барнахус в Україні під час конференції у Чорногорії

Начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Юлія Усенко онлайн взяла участь у конференції «Шлях до досконалості: Об’єднання зусиль для ефективного захисту дітей за допомогою моделі Барнахус», яка проходила у Чорногорії.

Ця конференція є платформою для представників урядів країн та всіх зацікавлених сторін з різних секторів, на якій учасники спільно розглянули впровадження моделі Барнахус в інших країнах, визначили сфери, які потребують покращення, обмінялися досвідом, спрямованим на посилення кримінально-правового захисту дітей з урахуванням кращих міжнародних практик, а також розглянули потенційні корективи в національних правових рамках.

Юлія Усенко поділилася досвідом участі прокурорів у роботі центрів захисту дітей за моделлю Барнахус. Завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні відкрито 11 таких центрів в окремих регіонах країни.

9 з 11 цих центрів розпочали роботу під час повномасштабного вторгнення, яке триває вже понад 2 роки.

Начальниця Департаменту розповіла, що зусиллями органів прокуратури 338 дітей допитано в дружньому для них середовищі, яке сприяє отриманню якісних свідчень та у подальшому надає змогу запобігти повторній травматизації та віктимізації дітей.

«Наше завдання – забезпечити баланс інтересів правосуддя та найкращих інтересів дитини і дійсно допомогти скривдженим дітям. При цьому не травмуючи їх повторно під час проведення слідчих дій та надавши їм можливість пройти фахову реабілітацію», – зазначила Юлія Усенко.

У конференції взяли участь представники країн Європи та Центральної Азії, міжнародних організацій, партнерів з розвитку та експерти з питань впровадження моделі «Барнахус», а також заступник Міністра юстиції України.