Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Як «приватні армії» воюють проти України — прокурор розповів про розслідування діяльності «групи Вагнера» та інших російських ПВК

Значну роль у веденні бойових дій проти України відіграють так звані приватні військові компанії, які вважаються повноцінною частиною армії РФ. Найвідоміша з них, ПВК «Вагнер», розгорнула свою діяльність із самого початку російської агресії, хоча донедавна свою участь у бойових діях не афішувала.

Проте зараз «вагнерівці» все частіше приходять на зміну бійцям регулярної армії РФ на різних ділянках фронту, а керівники таких збройних формувань нарощують вплив у військово-політичному колі держави-агресора.

Від «закритого клубу» до вербування зеків. Як вирішуються кадрові проблеми ПВК?

За словами Тараса Семківа, заступника начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, ПВК «Вагнер» була створена у 2014 році для виконання спеціальних завдань Генштабу РФ за межами Росії. Комплектували особами з досвідом бойових дій та виконання спеціальних завдань.

«До повномасштабного вторгнення представники ПВК залучалися до участі в бойових діях на території так званої «ЛНР» — такий був неформальний розподіл за сферами впливу. Зараз вони присутні на значно більшій протяжності фронту: у Харківській, Луганській і Донецькій областях. Чому? Тому що змінився порядок комплектування», — пояснює Тарас Семків.

Вербування ув'язнених однієї з російських в’язниць особою, схожою на керівника ПВК «Вагнер» (Кадр із відео з відкритих джерел)

За даними слідства, рекрутингом ув'язнених займався особисто голова ПВК «Вагнер», здійснюючи візити до місць позбавлення волі. Крім того, ПВК «Вагнер» має власні засоби інформації, в яких висвітлюються відомості про її учасників, результати бойових дій за участю ПВК, а також в окремих випадках здійснюється критика військового керівництва РФ та прийнятих ними рішень щодо відступу. У своїй сукупності це забезпечило створення в РФ категорії осіб, що ще не є політичною партією, але є суспільним рухом на підтримку існування ПВК «Вагнер», його глорифікацію та просування ідеї необхідності ведення війни проти України.

Втім, за намаганням залучити якомога більше людей до збройної агресії проти України, керівники ПВК почали суттєво знижувати вимоги до бійців. Якщо раніше ПВК комплектувалось з досвідчених військових, то зараз переважну кількість бойовиків «Вагнера» складають ув’язнені, яким пообіцяли помилування за участь у війні.

Офіс Генпрокурора встановлює й інших осіб, які займаються «рекрутінгом» ув’язнених. Впевнено можна сказати, що до цього процесу залучено військово-політичне керівництво РФ, а керівництво Федеральної служби виконання покарань його забезпечує. На участь російського керівництва вказує і той факт, що обіцяне помилування застосовує безпосередньо Президент РФ, укази про помилування якого суворо засекречені.

До створення ПВК також залучені керівники Міністерства оборони та Генштабу РФ. Вони курують окремі приватні компанії, замасковані під «добровольчі батальйони», які створюються в російських регіонах.

«Це вже набрало характеру політично-суспільного руху, що намагається популяризувати агресію проти України. Приблизно по тому ж принципу як і «Вагнер», створюються інші ПВК: «Редут», «Ліга», «Ветеран», «ПАРМА», «АЛГА», «Тиммер», «Сем», «Молот» та інші. Агітація за вступ до них ведеться не лише в Москві, а й в Курській, Кіровській, Нижньогородській, Челябінській і Свердловській областях, у Чечні, Башкортостані, Чувашії, Татарстані тощо. До цього залучені окремі громадські організації. Однак результату немає, тому і доводиться влаштовувати «гастролі» по місцях несвободи», – каже Тарас Семків.

До війни в Україні залучають навіть серйозно нездорових ув’язнених. Слідство володіє інформацією про окремі загони, створені з хворих на туберкульоз та інші важкі хвороби. Російські військові та учасники ПВК намагаються обходити стороною таких «побратимів».

Намагаються вербувати і в Україні — на тимчасово окупованих територіях. Однак, за даними слідства, представникам «Вагнера» та інших угрупувань не вдається залучити до своїх лав значної кількості українців.

Робота органів правопорядку щодо притягнення до відповідальності членів ПВК та повʼязаних осіб

Завдання слідства і прокурорів – встановити всіх учасників таких угрупувань і осіб, які їм сприяли. За фактом порушення територіальної цілісності України, розв’язання і ведення агресивної війни повідомлено про підозру керівнику ВПК «Вагнер». Повідомлено про підозру одному з керівників ПВК «Вагнер», який забезпечував безпосередню участь підпорядкованих йому військовослужбовців ще в період АТО.

Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у 14 кримінальних провадженнях, в яких перевіряється інформація щодо причетності учасників ПВК до воєнних злочинів на території України. Щодо «вагнерівців» можна сказати, що їх вирізняє жорстокість у поводженні з цивільними. Є підозри за фактами вбивств, пограбування і жорстокого поводження. За даними слідства, саме вони причетні до вбивства старости села Мотижин та багатьох інших звірств на Київщині, де учасники ПВК «Вагнер» діяли у складі Збройних сил РФ, а не були відокремленим підрозділом.

Братська могила в Мотижині (Фото з відкритих джерел)

«Частина «вагнерівців» продовжує воювати у складі підрозділів ЗС РФ, частина – у формуваннях самого «Вагнера». Ми маємо детальну інформацію, де ними ведуться бойові дії. В нас досить багато інформації щодо складу цієї ПВК», – каже Тарас Семків.

Слідство працює з базами даних, які дають можливість встановити приналежність військовослужбовців до тих чи інших військових формувань. Є оперативно-розвідувальна інформація, що дозволяє встановити формування на тій чи інший ділянці фронту.


Російські ПВК — міжнародна загроза

Щодо перспективи притягнення до відповідальності цих бойовиків і їхнього керівника Семків налаштований оптимістично. Зокрема, це допоможе обмежити вплив ПВК за кордоном.

«Його необхідно притягнути до кримінальної відповідальності вироком суду, навіть заочним. Далі він буде оголошений у міжнародний розшук і не зможе виїхати за межі РФ. Для керівника приватної компанії, що веде справи за кордоном, не мати можливості виїхати – це суттєво. Також можемо сподіватися, що після нашої перемоги влада РФ видасть його та інших воєнних злочинців».

Окремо Офіс Генерального прокурора проводить слідчі дії щодо тих учасників ПВК, які втекли за кордон. Зокрема, прокурори вже провели допити двох бійців, які перебувають в ЄС. Також перевіряються дані щодо причетності ще одного бійця до воєнних злочинів, який наразі перебуває у Норвегії. Відповідний запит на проведення слідчих дій незабаром буде направлений норвезькій стороні.

Один з учасників ПВК «Вагнер» (Кадр із відео з відкритих джерел)

Притягнути до відповідальності представників ПВК «Вагнер» прагне не лише Україна. Діяльність компанії в різних країнах світу привертає увагу відповідних органів різних держав. Так, Міністерство фінансів США 26 січня 2023 року оголосило її транснаціональною злочинною організацією та наклало санкції проти пов’язаних із нею фізичних та юридичних осіб. Компанію вважають причетною до масових страт, зґвалтувань і викрадення дітей у Центральноафриканській республіці та Малі. 

Відповідні санкції матимуть значний вплив на обмеження впливу таких організацій, вважає Тарас Семків.

«Це надасть можливість обмежити їхню діяльність за кордоном та значно спростить арешт рахунків. У свою чергу, такі заходи убезпечать інші країни від наслідків діяльності ПВК, які відчуває Україна сьогодні», – резюмував заступник керівника Департаменту.