Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Впроваджує російські стандарти освіти на тимчасово окупованій території – судитимуть псевдоміністерку освіти Запорізької області

Прокурори Запорізької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно жительки Запорізької області за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що в березні 2022 року директорка одного з коледжів Мелітополя добровільно очолила так званий «департамент образования военно-гражданской администрации г. Мелитополь», а потім - «департамент образования и науки Запорожской области». На цих посадах жінка забезпечувала діяльність та здійснювала загальне управління незаконно створеними органами освіти. З метою підтримання незаконної влади в тимчасово окупованому Мелітополі вона організувала серед місцевих освітян збори, де закликала їх співпрацювати з представниками країни-агресора та відновити навчальний процес у місті, але за російськими стандартами.

Надалі обвинувачена отримала «підвищення» та була призначена «міністром освіти Запорізької області». На цій посаді вона продовжила активно організовувати навчальний процес із використанням освітніх програм окупантів. З метою повної інтеграції різних типів навчальних закладів захопленої території Запорізької області в освітній простір країни-агресора брала участь у засіданні колегії «Министерства просвещения Российской Федерации».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.