Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Воювали проти ЗСУ на Донецькому та Луганському напрямках – до 15 років за ґратами засуджено учасників нзф рф

За публічного обвинувачення Львівської, Київської обласних та Київської міської прокуратур суд визнав винними 11 громадян України. Їх засуджено за державну зраду, колабораційну діяльність, участь у терористичній організації та не передбачених законом збройних формуваннях (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

Кожному з них суд призначив покарання - 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори в суді довели, що 4 жителів Донецької області у 2022 році добровільно перейшли на бік ворога та вступили до лав незаконного формування «народної міліції» так званої «днр».

Чоловіки пройшли військову підготовку у збройних підрозділах рф. Під час військової служби вони чергували на бойових позиціях ворога в районі зіткнень із ЗСУ. Також забезпечували безпеку місць перебування збройних сил рф та доставляли їм продукти харчування.

Також доведено, що ще 6 громадян України добровільно вступили до незаконних збройних формувань «лнр/днр» та уклали контракти на проходження військової служби.

У складі різних підрозділів вони брали безпосередню участь у боях проти Збройних Сил України. Облаштовували та укріплювали ворожі бойові позиції й блокпости, а також здійснювали окупацію населених пунктів. Засуджені «несли службу» на східному фронті у Маріуполі, Новомайорську, Кліщіївці та поблизу Бахмута.

Ще один засуджений – уродженець Луганської області у квітні 2022 року добровільно підписав контракт на проходження військової служби у нзф так званої «лнр». Він отримав вогнепальну зброю – автомат АКМ-74, а також військову форму зразка зс рф.

Діючи у складі різних підрозділів на території Донецької та Луганської області, здійснював окупацію та патрулювання захоплених територій України, облаштовував та укріплював блокпости, здійснював інженерно-технічне облаштування позицій.

Всіх 11 учасників нзф рф затримали українські захисники. Нині вони перебувають під вартою.

Досудові розслідування здійснювали слідчі СБУ.