Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Воювали проти українських військових на Донеччині та півдні України - судитимуть сімох учасників нзф рф

Прокурори Донецької та Миколаївської обласних прокуратур скерували до суду обвинувальні акти стосовно семи громадян за фактами державної зради та колабораційної діяльності (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України). 

Досудовим розслідуванням встановлено, що один з обвинувачених - мешканець м. Донецька служить в нзф «днр» з 2017 року. У січні 2024 року, перебуваючи на околицях м. Мар’їнки, він надавав вогневу підтримку російським військовослужбовцям, які намагались утримувати свої позиції в протистоянні зі Збройними Силами України. 

Ще один обвинувачений - донеччанин мобілізувався у перший день повномасштабного вторгнення рф. У складі армійського корпусу «днр» він воював поблизу с. Веселого Харківської області, а також на Донеччині - в районі м. Майорська та с. Новобахмутівки Покровського району.

Троє обвинувачених мешканців м. Горлівки чинили збройний опір ЗСУ в період жовтня 2022 – грудня 2023 року. Вони виконували злочинні накази російських командирів.

Також встановлено, що ще один з обвинувачених – 29-річний житель Красногвардійського району АР Крим у червні 2023 року добровільно уклав контракт з міноборони рф. Як навідник БТР у складі нзф держави-агресора він пройшов військову підготовку поблизу тимчасово окупованого міста Енердогар Запорізької області. Звідти його перекинули на південний фронт у складі мобільної групи для штурму українських позицій. 

Ще один обвинувачений – 37-річний мешканець міста Армянськ з 2005 по 2009 роки служив у лавах ЗСУ. Після звільнення повернувся до Армянську і у червні 2023 року перейшов на бік ворога. На посаді командира одного з відділень танкового батальйону він безпосередньо брав участь в окупації українських територій, будував фортифікаційні споруди, намагався виявити і знищити сили і засоби Збройних Сил України. 

Усіх сімох обвинувачених затримали українські захисники. Наразі вони перебувають під вартою.

Досудові розслідування проводило СБУ. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.