Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Волонтери, які працюють на спільну перемогу, можуть розраховувати на підтримку та захист Офісу Генерального прокурора

В Офісі Генерального прокурора відбулася друга зустріч з представниками волонтерської спільноти, присвячена врегулюванню проблемних питань щодо низки кримінальних проваджень, пов’язаних з волонтерською діяльністю.

У зустрічі взяли участь Начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора Олексій Бонюк, представники Департаменту, радник Генерального прокурора Андрій Федорович. Онлайн приєдналася правозахисниця, керівниця напряму із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, яка, серед іншого, також опікується захистом прав волонтерів.

«Волонтери, які дійсно самовіддано допомагають нашим військовим, завжди можуть розраховувати на підтримку та захист Офісу Генерального прокурора. Але, водночас, не маємо дозволити уникнути відповідальності тим, хто під виглядом гуманітарної допомоги завозить звичайні товари для продажу, просто порушуючи закон», –  зазначив Олексій Бонюк.

З цією метою Офіс Генпрокурора розпочав постійний діалог з волонтерами та правозахисниками. В ході зустрічі обговорили спільне бачення проблем взаємодії правоохоронних органів з волонтерами. Окреслили «червоні лінії», де система кримінальної юстиції повинна захистити права тих волонтерів, які здійснюють свою діяльність на користь ЗСУ й не мають на меті особисте збагачення, водночас зайняти жорстку позицію і притягнути до відповідальності винних у розкраданні гуманітарної допомоги.

Представники Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій розповіли про системні заходи щодо забезпечення об'єктивності при наданні правової оцінки діям волонтерів. Також повідомлено, що кожне із зазначених громадськими організаціями кримінальних проваджень щодо волонтерів перебуває на особливому контролі Офісу Генпрокурора з метою забезпечення об’єктивного та неупередженого розслідування, судового розгляду та відновлення справедливості.

«Маємо не лише захистити права осіб у конкретних провадженнях, а й напрацювати системні рішення, які допоможуть волонтерам безперешкодно здійснювати свою діяльність надалі», –  наголосила Людмила Янкіна.

За результатами зустрічі домовилися про продовження відкритого діалогу та співпрацю з представниками громадянського суспільства для напрацювання спільних пропозицій щодо вдосконалення правового регулювання волонтерської діяльності.