Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Власнику та керівникам банку повідомлено про підозру у розтраті майна фінустанови на понад 519 млн грн

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генпрокурора фактичному власнику АТ «Банк «Фінанси та Кредит» повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, розтраті чужого майна та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України). Голові правління цього банку та двом його заступникам інкриміновано участь у злочинній організації та розтрату чужого майна (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, учасники злочинної організації, будучи членами кредитного комітету банку, у 2010 році оформили кредитні договори на підконтрольну власнику фінустанови новостворену юридичну особу. Вона не мала обігових коштів та кредитної історії, а також не мала у власності будь-якого майна.

У подальшому учасники злочинної організації виготовляли зовнішньоекономічні контракти між підприємством з однієї сторони та підконтрольними організатору компаніями-нерезидентами з іншої сторони з метою використання їх, як підстави для виведення коштів з банку позичальником.

За результатами такої протиправної діяльності з рахунків банку незаконно виділено понад 147 млн грн та 17 млн євро кредитних коштів. В подальшому їх перераховано на рахунки компаній-нерезидентів, які також є підконтрольними членам злочинної організації. Тобто ці кошти фактично виведено з території України і не повернуто банку.

Раніше прокурори повідомили про підозру ексзаступнику голови правління банку в участі у злочинній організації та розтраті чужого майна (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України).

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.