Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Винесено перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з Криму

За публічного обвинувачення прокуратури автономії до 10 років позбавлення волі заочно засуджено суддю, яка причетна до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова. Її визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст.438 КК України). 

Прокурор у суді довів, що після окупації півострова суддя перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим».

Засуджена брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова.

Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Тому зазначене є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

«Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про «безкарність окупаційної влади в Криму», – керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Наразі ще 3 обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами. До Міжнародного кримінального суду скеровано 3 інформаційні повідомлення з доказами масового видворення громадян України з тимчасово окупованого півострова, насильницького переміщення жителів Криму на материкову частину України, депортації кримських в’язнів до місць позбавлення волі на території РФ.