Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вікторія Літвінова під час конференції U4J: Ми забезпечимо притягнення до відповідальності кожного, хто планував, організовував і виконував злочини проти дітей України

Прийнято говорити, що війна стосується кожного, але особливо страждають у будь-якій війні діти. Про це зазначила заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова під час виступу на панелі «Діти – жертви спроби знищення Росією української ідентичності» в рамках конференції «United for Justice».

Вона розповіла, що наразі правоохоронці документують шість серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права, які вчиняються проти українських дітей. Це вбивство і каліцтва; зґвалтування та інші форми сексуального насильства; відмова у доступі до гуманітарної допомоги; викрадення; вербування і використання дітей; напади на школи, лікарні, дитячу інфраструктуру.

Заступниця Генпрокурора звернула увагу на фіксацію масових фактів втягнення окупантами дітей у збройний конфлікт.

«Дітей залучають до облаштування блокпостів, їх використовують як шпигунів, вони стають жертвами вербування російськими військовими», – наголосила вона.

«Ми забезпечимо притягнення до відповідальності кожного, хто планував, організовував і виконував злочини проти дітей України. І ми всі надалі повинні шукати міжнародно-правові механізми відновлення справедливості, повернення українських дітей додому та гарантування, щоб у кожної української дитини було дитинство», – констатувала Вікторія Літвінова.

У цій панелі також взяли участь Дар’я Герасимчук, Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, Caitlin Howarth, Director of Operations for the Conflict Observatory at Yale Humanitarian Research Lab, Tamar Tomashvili, IHL Expert IDLO/Associate Professor of Law, Free University of Tbilisi, Валентина Потапова, голова ГО ЦГП «Альменда». Модерувала панель Марія Єфросиніна, активістка, засновниця ГО «Фонд Маша».

Повне відео панелі