Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито учасників наркоугруповання та вилучено психотропи і майно на 7 млн грн

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито та затримано учасників злочинного угруповання, які займалися незаконним виробництвом та збутом наркотиків. 

За даними слідства, мешканець столиці у 2021 році організував наркобізнес. До своєї діяльності він залучив ще двох киян. Один з них був так званою «правою» рукою лідера угруповання - за його відсутності контролював роботу нарколабораторії, а також відповідав за збут вже готового товару. Інший - «хімік-лаборант», який мав спеціальні знання синтезу хімічних речовин та навички з виготовлення амфетаміну та «Альфа-PVP», забезпечував виготовлення психотропів.

Вони виготовляли та збували наркотики, використовуючи засоби конспірації - постійно змінювали номера телефонів, місця розташування нарколабораторій та використовували закриті канали зв’язку. А організатор навіть змінював власні анкетні дані. 

Влітку 2021 року правоохоронці встановили місце розташування нарколабораторії у приватному будинку одного із сіл Київської області. Проте дізнавшись, що їх викрили, учасники угруповання підпалили лабораторію та тимчасово припинили злочинну діяльність. Проведена експертиза вилученого обладнання підтвердила, що там виготовляли заборонені наркотичні речовини.

Правоохоронці продовжували документувати вчинення злочинів і влітку 2022 року затримали «хіміка-лаборанта» з партією психотропів вартістю 50 понад млн грн. Чоловікові повідомили про підозру та обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Проте, після зміни судом запобіжного заходу та внесення застави наприкінці минулого року він вийшов на свободу і разом зі своїми спільниками продовжив займатися протиправною діяльністю.

В ході спецоперації у квітні 2023 року правоохоронці затримали усіх членів наркоугруповання. Під час обшуків вилучили 3,5 кг «Альфа-PVP», майже 400 літрів прекурсорів та лабораторне обладнання. Також вилучено два автомобілі представницького класу, які вони використовували у злочинній діяльності.

Орієнтовна вартість вилученого за цінами «чорного ринку» становить понад 7 млн грн.

Наразі чоловікам повідомлено про підозру у незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні чи збуті наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів,  вчинених організованою групою або в особливо великих розмірах, а також в організації або утриманні місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 317 КК України).

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Департаменту боротьби з наркозлочинністю та Департаменту внутрішньої безпеки і силової підтримки спецпризначенців ТОР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.