Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито схему вимагання грошей за отримання кваліфікаційних документів моряка

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру мешканцю м. Одеси за фактом зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваний разом з іншими учасниками злочинної групи налагодили схему одержання грошей за вплив на посадових осіб навчальних та медичних закладів, а також членів Державних кваліфікаційних комісій, які видають кваліфікаційні документи моряка.

Особи, які мали намір отримати дозвіл працювати на морських суднах чи підтвердити кваліфікацію моряка, були змушені звертатися до підконтрольних їм фірм-посередників.

Отримати ці документи без відповідної проплати було фактично не можливо.

При цьому за наявності певної суми грошей будь-яка особа, в тому числі без профільної освіти та медичного обстеження, мала змогу отримати документи моряка міжнародного зразка, свідоцтво та медичний сертифікат.

У межах слідства задокументовано одержання підозрюваним з червня 2022 року по січень 2023 року понад 100 тис грн за виготовлення цих документів.

Його затримано в порядку ст. 208 КПК України під час одержання чергового траншу у сумі 1100 доларів США.

Під час затримання він спробував втекти, вистрибнувши з вікна другого поверху, проте був зупинений оперативниками.

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід - тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у розмірі 805 тис грн. Встановлюються інші учасники протиправної схеми для притягнення їх до відповідальності.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Подільського УП ГУ НП в м. Києві за матеріалами СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.