Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито ОЗГ, яка організувала поставки до РФ кам’яного вугілля з тимчасово окупованої території Луганщини

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру трьом посадовцям російського підприємства та громадянину України – псевдозаступнику «міненерго ЛНР» за фактом сприяння діяльності терористичної організації (ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За даними слідства, в липні 2014 року для фінансової підтримки терористичної організації «ЛНР» вище політичне керівництво РФ створило організовану злочинну групу. ЇЇ учасники розробили та реалізували злочинний план закупівлі і поставки кам’яного вугілля з тимчасово окупованої території України до РФ.

Для цього на території РФ було зареєстровано товариство. У вересні 2015 року воно уклало незаконний контракт про закупівлю кам’яного вугілля, видобутого на території окупованої частини Луганської області, із підприємством, підконтрольним терористичній організації «ЛНР». Його очолив підозрюваний. Пізніше він обійняв псевдопосаду «заступника міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР».

З вересня 2015 року по лютий 2016 року учасники злочинної групи залізничним транспортом вивезли 230 тисяч тонн кам’яного вугілля з окупованої території Луганщини на територію Ростовської області РФ.

За це вугілля на рахунки підконтрольного «ЛНР» держпідприємства, відкриті у так званому державному банку «ЛНР» через банківську установу підконтрольної РФ невизнаної Республіки Північна Осетія, перераховано понад 376 млн російських рублів.

В подальшому ці кошти використано для забезпечення діяльності терористичної організації «ЛНР» та фінансування її незаконних збройних формувань.

Наразі вживаються заходи щодо встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення та співучасників.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.