Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито масштабний колл-центр, учасники якого під видом благодійних внесків ошукали громадян на понад 8 млн грн

Правоохоронці викрили масштабний колл-центр, учасники якого шахрайством виманили у громадян понад 8 млн грн на нібито благодійництво.

За даними слідства, депутат однієї з міських рад Сумщини створив злочинну організацію, учасники якої під виглядом діяльності благодійної організації телефонували та відправляли повідомлення на електронну пошту або месенджери представникам різних організацій, приватним підприємцям та громадянам України і просили перерахувати кошти.

До 24 лютого 2022 року псевдоблагодійники займались нібито збором коштів на лікування та придбання медичних препаратів онкохворим дітям. А з початком агресії РФ змінили вектор злочинної діяльності на «збір коштів для купівлі амуніції та спорядження підрозділам ЗСУ».

Отримані кошти вони розподіляли між собою по заздалегідь розробленій відсотковій схемі, а частину передавали організатору цієї схеми.

Правоохоронцями проведено близько 30 обшуків по всій території України. Вилучено комп’ютерну техніку, носії інформації, банківські картки, мобільні термінали, документи та чорнові записи.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито та повідомлено про підозру 8 громадянам у створенні злочинної організації та участі у ній, а також шахрайстві (ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 3, 4 ст. 190 КК України). Їх затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Департаменту карного розшуку та Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.