Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито корупційні схеми на Чернівецькій та Одеській митницях

За даними слідства, керівник одного з митних постів Чернівецької митниці налагодив незаконну схему систематичного одержання прибутку за нестворення штучних перешкод при розмитненні товарів. Необхідне оформлення митної декларації коштувало 1000 доларів США.

Щоб убезпечити себе, митник вирішував питання через посередника – свого колишнього співробітника, який долучив до протиправної діяльності ще одну особу. Саме посередники вели прямі перемовини з підприємцями та «збирали касу».

У листопаді 2022 року правоохоронці задокументували факт одержання 3000 доларів США. 1 лютого 2023 року посередника затримали у Києві після одержання 12000 доларів США. За цю суму товариству з обмеженою відповідальністю обіцяли оформлення за зниженим митним платежем ввезеного на територію України парафінового воску.

За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури митнику та його спільнику повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, за оперативного супроводу Управління СБУ у Чернівецькій області.

Також правоохоронці встановили факт вимагання неправомірної вигоди державним інспектором відділу митного оформлення одного з митних постів Одеської митниці від представника благодійного фонду.

За 1200 доларів США він мав вплинути на свого колегу – службовця іншого митного посту щодо не створення штучних перешкод при митному оформленні гуманітарної допомоги для українських захисників.

Свої «послуги» співробітник митниці оцінив у сумі від 500 до 700 доларів США за кожний автомобіль з вантажем. При цьому представник фонду повинен був завчасно повідомляти його про час проїзду та перелік вантажу.

Правоохоронці затримали митника одразу після одержання другої частини неправомірних коштів. За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури йому повідомлено про підозру у зловживанні впливом (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області.