Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито чоловіка, який «зливав» ворогу дані про переміщення української та іноземної військової техніки по Харківській і Полтавській областях

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури громадянину повідомлено про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння територією України (ч. 1 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, мешканець с. Черкаська Лозова на Харківщині під час повномасштабного вторгнення рф на територію України переїхав жити до м. Полтава та працевлаштувався штампувальником на місцевому підприємстві. 

У серпні 2023 року він зареєструвався у проросійській групі в Telegram. Мета цього чату — передавати російським кураторам інформацію про переміщення військової техніки по території України.

Підозрюваний використовував всі методи конспірації: писав повідомлення під нікнеймом, приховав номер, періодично видаляв листування та виходив з групи.

Чоловік спостерігав за переміщенням військової техніки ЗСУ у Харківській та Полтавській областях.

Він задокументував у Полтаві маршрут руху іноземних танків, що були передані міжнародними партнерами як допомога Україні у відсічі збройної агресіі рф.

Після цього підозрюваний надіслав інформацію у проросійський чат.  

Правоохоронці викрили його за місцем проживання у Полтаві.

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.  

Крім того, під час судового засідання чоловік не приховував своєї проросійської позиції. Він казав, що «України як держави не існує, а нинішня влада є незаконною». Наразі правоохоронці вирішують питання щодо повідомлення йому про нову підозру. 

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.