Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Використання понад 20 тисяч фейкових акаунтів для дестабілізації ситуації в Україні – масштабну «ботоферму» викрито на Буковині (ФОТО)

За процесуального керівництва Чернівецької окружної прокуратури викрито групу осіб, які організували діяльність масштабної «ботоферми». Щоб підтвердити легітимність акаунтів, прив’язували до облікових записів банківські картки, зареєстровані на підставних осіб (ч.1 ст. 200 КК України).

За даними слідства, понад 20 тис ботів використовувалися для поширення контенту, спрямованого на дискредитацію дій органів державної влади, Збройних Сил України та підбурювання «антивакцинаторських» настроїв. Адміністрування «ботоферми» здійснювалося через серверні ресурси Російської Федерації. Для просування облікових записів організатори використовували спеціальні програми. Верифіковані профілі продавали через мережу інтернет. Кошти отримували на електронні гаманці. 

У межах кримінального провадження проведено обшуки в офісних та житлових приміщеннях, у ході яких вилучено комп’ютерну техніку, спеціальне програмне забезпечення, понад 6000 стартових пакетів українських та іноземних мобільних операторів, у тому числі і російських, більше як 4000 платіжних карток українських банків.

Заходи з викриття проводили прокурори спільно зі співробітниками відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області Департаменту кіберполіції Нацполіції України за оперативного супроводу Управлінням СБУ в Чернівецькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.