Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Віддавав накази на затримання жителів Кінбурну на Миколаївщині – судитимуть командира взводу козачої бригади «дон» нзф рф

Миколаївською обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно командира артилерійського взводу козачої бригади «дон» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). 

Слідством встановлено, що військовослужбовець рф, під час окупації Кінбурнського півострова надавав своїм підлеглим накази на затримання місцевих жителів, яких в подальшому вивозили на сусідню територію окупованої Херсонщини та піддавали катуванню. 

23 серпня 2022 року обвинувачений разом з іншими невстановленими окупантами приїхали до будинку мешканця села Василівка. Вони зайшли до будинку, мотузками та ганчірками замотали чоловікові голову, зв'язали руки та посадили у кузов КамАЗа. Далі його вивезли на територію окупованої частини Херсонської області, де утримували щонайменше сім днів. За час полону чоловіка катували. Згодом його вивезли до одного з районів Херсона, де викинули частково роздягненим, без документів та одягу.

Крім того, на початку вересня 2022 року обвинувачений приїхав до будинку місцевої мешканки і наказав групі підлеглих окупантів надіти на жінку кайданки. Їй замотали голову рушником та повезли до одного з будинків у селі Покровка. Там її вночі прикували наручниками до стільця, а вранці посадили в багажник легковика і вивезли на Херсонщину. Її ще сім днів тримали без їжі та води у неналежних умовах та постійно погрожували. Через деякий час її знову завантажили в автомобіль та викинули біля села Покровка. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось слідчими СБУ в Миколаївській області.