Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Віддавали накази військовослужбовцям катувати та вбивати мирних мешканців – судитимуть двох офіцерів РФ

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт в порядку спеціального досудового розслідування стосовно командира мотострілецького батальйону 15-ої окремої мотострілецької бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу збройних сил РФ та помічника командира цієї ж військової частини з фізичної підготовки за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1, 2 ст. 438, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438, ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у лютому 2022 року під час окупації села Перемога Броварського району на виконання наказів обвинувачених військовослужбовці збройних сил РФ незаконно позбавили волі 8 мирних мешканців.

Окупанти проводили незаконні допити чоловіків, били їх кулаками, ногами та застосовували вогнепальну зброю з метою отримання від них інформації про військовослужбовців ЗСУ, Національної гвардії України, представників правоохоронних органів та територіальної оборони.

Після цього за наказом обвинувачених офіцерів їх підлеглі розстріляли 5 заручників із вогнепальної зброї.

Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, оперативний супровід - Броварським РВ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.